05.03.2015

Groenlipmossel-extract vermindert spierschade bij extreme inspanning

Als je een paar weken groenlipmossel-extract hebt gebruikt, en daarna je spieren onderwerpt aan inspanning van het soort waaraan je niet gewend, vermindert een fikse dosis groenlipmossel-extract de onvermijdelijke schade aan je spieren. Dat betekent minder spierpijn en een vlotter spierherstel, ontdekten Amerikaanse bewegingswetenschappers. Toch jammer dat gewone mensen de bedodigde dosis groenlipmossel-extract niet kunnen betalen.

Groenlipmossel
Groenlipmossel-extract vermindert spierschade bij extreme inspanning
Voor de kust van Nieuw-Zeeland leeft de groenlipmossel, Perna canaliculus in het Latijn. Het in Hong Kong gevestigde bedrijf Pharmalink [pharmalinkinternational.com] maakt van die mossels het gepatenteerd extract PCSO-524, en verkoopt dat onder de merknamen Lyprinol en Omega-XL aan supplementenmakers.

Consumenten kopen groenlipmossel-extract als capsules. Meestal bevatten ze 50 milligram extract.


Groenlipmossel-extract vermindert spierschade bij extreme inspanning


Groenlipmossel-extract vermindert spierschade bij extreme inspanningIn groenlipmossel-extract zitten 91 vetzuren. De belangrijkste is oleic acid, dat ook in royale hoeveelheden in olijfolie zit.

Daarnaast zit er in het extract oleuropein en hydroxytyrosol, fenolen die je ook vindt in virgin olive oil - en in nog grotere hoeveelheden in olive leaf extract.

Studie
In een door Pharmalink gesponsorde studie gaf bewegingswetenschapper Timothy Mickleborough van de School of Public Health-Bloomington aan 16 ongetrainde mannelijke studenten gedurende 26 dagen elke dag 1200 milligram groenlipmossel-extract. Dat kunnen dus zomaar 24 capsules per dag zijn. Met een beetje pech ben je dan 15 euro per dag kwijt.

Katsjing! Je hoort de kassa's in Hong Kong rinkelen.

Mickleborough gaf aan 16 andere mannelijke studenten gedurende 26 dagen een placebo.

Toen de 26 dagen voorbij waren, moesten de studenten 20 minuten op een treadmill 16 degrees down hill rennen op 70 procent van hun maximale zuurstofopname. Als je dat niet gewend bent, levert dat gegarandeerd een flinke spierpijn op. Nog 4 dagen na de sessie bleven de studenten hun groenlipmosselsupplementen of placebo slikken.

Resultaten
De figuur hieronder vertelt dat die spierpijn sneller verdween in de studenten die groenlipmossel hadden geslikt.


Groenlipmossel-extract vermindert spierschade bij extreme inspanning


Groenlipmossel-extract vermindert spierschade bij extreme inspanningDe eerste dagen hadden de studenten minder spierkracht in hun beenspieren. Het herstel verliep vlotter in de studenten die groenlipmossel-extract hadden gebruikt, zie je hierboven.

Na de hardloopsessie zat er in het bloed van de studenten minder creatinekinase en TNF-alpha als ze groenlipmossel hadden geslikt. Dat betekent dat het extract de spieren had beschermd.


Groenlipmossel-extract vermindert spierschade bij extreme inspanning


Groenlipmossel-extract vermindert spierschade bij extreme inspanningHoe groenlipmossel-extract de spieren precies beschermt wordt niet duidelijk uit deze studie. De onderzoekers denken echter niet dat de visvetzuren EPA en DHA erg belangrijk zijn voor het beschermende effect. De studenten kregen daarvan respectievelijk slechts 58 en 44 milligram binnen.

Slot
Volgens onderzoeker Timothy Mickleborough is groenlipmosselextract een interessant supplement voor sporters. "These findings might have positive implications for triathletes if they're doing several different types of exercises, and it could potentially help diminish soreness in multisport, recreational athletes as well", zei hij in een interview met NutraIngredients USA. [nutraingredients-usa.com 3-Mar-2015] "Essentially, for anyone who is engaging in unaccustomed exercise, it's a nice product."

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2015 Feb 19;12:10.

Meer:
MSM beschermt spiereiwitten tijdens inspanning (10-7-2014)
Dierstudie: 1000 IE vitamine D3 remt spierafbraak in sporters (31-10-2013
Groene thee versnelt herstel spieren na zware inspanning (6-10-2013)