Opgeladen: 27-6-2021
Opgeborgen in: Aminozuren, Glutamine
Translation: This category of athletes benefits from supplementation with 6 grams of glutamine per day (28-6-2021)

Deze categorie sporters heeft baat bij suppletie met 6 gram glutamine per dag

Glutamine is een afgeserveerd sportsupplement, waarvan we weten dat het weinig te bieden heeft. Ja toch? Spaanse wetenschappers denken daar echter anders over. Zij vermoeden dat sporters die veel excentrische bewegingen maken wel eens positief op glutaminesuppletie zouden kunnen reageren.


Deze categorie sporters heeft baat bij suppletie met 6 gram glutamine per dag


Werkt glutamine?
Op dit moment gaan de meeste wetenschappers ervan uit dat glutamine geen effectief supplement is voor sporters. [Clin Nutr. 2019 Jun;38(3):1076-1091.] Sporters die glutamine gebruiken worden niet sterker of gespierder, en zelfs de theorie dat suppletie met glutamine de kans vermindert op infectie met een vervelend virus of bacterie is van de baan.

Maar goed, het zou zomaar kunnen dat een specifiek type atleet wel baat heeft bij extra glutamine. Of dat glutamine alleen in een specifieke dosis werkt, niet te laag en uiteraard ook niet te hoog.

Studie
Spaanse bewegingswetenschappers publiceerden in Nutrients een humane studie waarin ze keken naar het effect van een dagelijkse dosis van 6 gram glutamine bij basketbalspelers. Bij die sport is vooral de belasting van excentrische bewegingen aanzienlijk.

Gedurende 20 dagen gaven de onderzoekers 12 atleten die speelden op nationaal en Europees niveau dagelijks een supplement. Bij een andere gelegenheid kregen de proefpersonen gedurende 20 dagen een placebo.

De trial vond plaats tijdens het wedstrijdseizoen. De fysieke belasting van de atleten was dus behoorlijk groot.

Resultaten
Na afloop van de suppletieperiode was de concentratie creatinekinase [CK] en myoglobine [Mb] in het bloed van de spelers verlaagd. Dit suggereert dat hun spieren minder schade hadden opgelopen.


Deze categorie sporters heeft baat bij suppletie met 6 gram glutamine per dag

Deze categorie sporters heeft baat bij suppletie met 6 gram glutamine per dag


In de jaren negentig, toen glutamine nog een razend populair supplement was, vertelden websites en fitnessmagazines nog dat glutamine de concentratie cortisol verlaagde. Dat effect vonden de Spanjaarden niet. Ze ontdekten wel dat suppletie met glutamine de concentratie ACTH in het bloed van de sporters verlaagde. ACTH stimuleert de afgifte van cortisol door de bijnieren.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Deze categorie sporters heeft baat bij suppletie met 6 gram glutamine per dag


Suppletie met glutamine veranderde tenslotte ook de samenstelling van de bloedcellen. Het aandeel van de lymfocyten verminderde. Dat zou misschien kunnen betekenen dat de sporters tijdens hun suppletieperiode minder last hadden gehad van infecties.


Deze categorie sporters heeft baat bij suppletie met 6 gram glutamine per dag


Conclusie
"In conclusion, the data presented show that glutamine supplementation results in a decrease of circulating muscle damage markers accompanied by an adequate balance between the response of the catabolic and anabolic hormones and the stability of leucocyte cell numbers", resumeren de onderzoekers.

"We hypothesize that the control of these specific parameters could help to prevent the inflammation and stress provoked by highly strenuous exercise. From a practical point of view, glutamine supplementation could help in recovery after intense and demanding eccentric exercises that produce muscle damage with a high risk of lesions."

Bron:
Nutrients 2021, 13, 2073.

Meer:
Glutamine vergroot spierversterkende werking leucine (26-6-2018)
Ook als je eiwitsupplementen gebruikt heb je iets aan BCAA's en glutamine (28-1-2011)
Megadosis glutamine doet niks voor krachtsporters (31-12-2010)


Groenlipmossel-extract vermindert spierschade bij extreme inspanning Massage na krachttraining: minder spierpijn, minder spierschade MRI legt antikatabole werking van curcumine vast

Groenlipmossel-extract vermindert spierschade bij extreme inspanning
Dat betekent minder spierpijn en een vlotter spierherstel, ontdekten Amerikaanse bewegingswetenschappers.

Massage na krachttraining: minder spierpijn, minder spierschade
Een eenvoudige sportmassage vermindert de spierpijn na een slopende krachttraining, en vermindert waarschijnlijk ook de schade aan de spiercellen.

MRI legt antikatabole werking van curcumine vast
Curcumine is een interessante stof voor sporters die zo intensief trainen dat hun lichaam moeite heeft om hun spieren te laten herstellen. Als je ons niet op onze blauwe ogen gelooft, dan moet je even in het archief kijken.