0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duurtraining & voeding       Duurtraining & cardio       Krachttraining       Krachttraining & voeding    

2 1 - 0 9 - 2 0 0 9

  Massage na krachttraining: minder spierpijn, minder spierschade (J Athl Train. 2005 Jul-Sep;40(3):181-5.)

Een eenvoudige sportmassage vermindert de spierpijn na een slopende krachttraining, en vermindert waarschijnlijk ook de schade aan de spiercellen. Dat ontdekten Australische sportwetenschappers vier jaar geleden in een humane studie. Massage lijkt ook het herstel van spierweefsel een beetje te versnellen - ook al is het effect niet statistisch significant.

Massage na krachttraining: minder spierpijn, minder spierschade
De onderzoekers, verbonden aan de Australische Edith Cowan University, publiceerden in de Journal of Athletic Training een experiment met tien studenten, vijf vrouwen en vijf mannen. De proefpersonen waren gezond, maar deden niet aan krachttraining. De onderzoekers lieten de studenten hun biceps trainen op een manier waarvan je zeker weet dat je gillende spierpijn van overhoudt: na een warming up deden de studenten zes sets van tien reps met een gewicht dat ze niet in beweging konden krijgen. In het jargon van bewegingswetenschappers heet zoiets eccentric training: dd proefpersonen moesten de teruggaande beweging zo langzaam mogelijk uitvoeren, en kregen hulp bij de opgaande beweging.

Een ervaren sportmasseur masseerde drie uur na de training de ene arm van de proefpersoon gedurende tien minuten. De andere arm werd niet gemasseerd.

Hieronder zie je hoe gedurende twee weken in de beide armen van de proefpersonen de kracht weer terugkeerde. In de gemasseerde arm verliep het herstel wat sneller, maar het verschil was niet significant.


Massage na krachttraining: minder spierpijn, minder spierschade


De gemasseerde biceps was na de training wat minder gezwollen en, als de proefpersonen hem moesten gebruiken, minder pijnlijk. De cijfers in de tabel hieronder zijn gebaseerd op de beoordeling van de pijn door de proefpersonen zelf.


Massage na krachttraining: minder spierpijn, minder spierschade


Toen de onderzoekers bloed afnamen uit beide armen, zagen ze dat er in het bloed uit de gemasseerde arm fiks minder creatinekinase zat. Creatinekinase komt in het bloed als beschadigde spiercellen het laten weglekken. Het is een merker voor spierschade.


Massage na krachttraining: minder spierpijn, minder spierschade


De onderzoekers concluderen dat sporters na een zware training baat minder last hebben van spierpijn. Tussen de regels door lees je dat ze vermoeden dat massage ook een prestatiebevorderend effect heeft. Minder spierschade na krachttraining kan immers resulteren in netto meer spieropbouw.

De onderzoekers hebben een theorie over de manier waarop massage de spierontwikkeling kan stimuleren. "It is also possible to assume that massage assists in flushing neutrophils and macrophages from the injured area, thus avoiding fiber necrosis and CK efflux", schrijven ze.

Schotse wetenschappers publiceerden in 2004 een experiment waarin masseurs wielrenners tussen twee sessies door onder handen namen. Massage verbeterde in dat onderzoek de prestaties niet, maar verminderde wel het gevoel van vermoeidheid.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken