Opgeladen: 4-3-2017
Opgeborgen in: Hart & bloedvaten, Insulineversterkers
Translation: No translation yet

Minder glucose in je bloed, minder kans op een hartaanval

Glucose
Hoe minder glucose er 's morgens in je bloed zit, hoe kleiner is je kans op een hartaanval. Dat vertellen biochemici van Herlev Hospital in Denemarken in de Journal of the American College of Cardiology.

Studie
De onderzoekers analyseerden de gegevens van iets meer dan 80.000 mensen, die tussen 1976 en 2011 zijn verzameld in de Copenhagen City Heart Study. De onderzoekers wisten van de studiedeelnemers hoeveel glucose er 's ochtends na het ontbijt in hun bloed zat, en of ze in hun levensloop een hartaanval hadden gekregen.


Wat kun je daarmee?
De Denen keken in hun studie vooral naar de rol van genetische factoren op de concentratie glucose in het bloed. Die invloed stelt op individueel niveau weinig voor.

Minder glucose in je bloed, minder kans op een hartaanval
Leefstijl heeft echter wel een grote invloed op de glucosespiegel. [Open deur, we weten het.] Er zijn tientallen leefstijlfactoren waarmee je de concentratie glucose in je bloed in de perken kunt houden.

Je kunt om te beginnen snel opneembare - dat zijn meestal industrieel geproduceerde - koolhydraten vervangen door langzame - en dat zijn meestal natuurlijke koolhydraatbronnen, met veel vezels.

Je kunt ook nog koolhydraten 'vertragen'. Je kunt brood bijvoorbeeld roosteren, of een beetje azijn bij koolhydraatrijke maaltijden nemen. Je kunt je inname van koolhydraten gedurende de dag concentreren in één maaltijd. Je kunt peper aan je eten toevoegen.

Als je te dik bent, wordt je glucosespiegel lager als je afslankt.

De beste manier om je glucosespiegel te verlagen is misschien wel lichaamsbeweging. Lichaamsbeweging, bijvoorbeeld in de vorm van krachttraining, laat je spiercellen meer glucose uit je bloed zuigen. En als sport echt niet je ding is, dan is yoga misschien wel een optie.

Meer stukjes over het manipuleren van je glucosespiegel vind als je "glucosespiegel" in ons zoekmasjientje intikt.

Bron:
J Am Coll Cardiol. 2012 Jun 19;59(25):2356-65.

Meer:
Granaatappelfenolen verhogen gevoeligheid voor insuline (16-9-2016)
Nigella sativa, een plantaardige insulinevervanger (2-8-2016)
Suppletie met L-histidine verbetert werking insuline en breekt vetmassa af (21-7-2016)


Suppletie met kaneelextract vergroot spiermassa
Met een kilo. Het supplement verlaagt bovendien de glucosespiegel.

Krachttraining brengt diabetes type-2 beter onder controle in combinatie met creatine
De combinatie verlaagt de glucosespiegel, en de schade die diabetes aanricht in de ooglens, de nieren en het cardiovasculaire systeem.

Minder vetmassa met vlaszaad, thee en meergranenbrood
En een lagere glucosespiegel. Hieperdepiephoera voor de enterolignanen.