25.04.2013

Krachttraining brengt diabetes type-2 beter onder controle in combinatie met creatine

De combinatie van krachttraining en suppletie met creatine pakt gunstig uit voor mensen met diabetes type-2. Dat melden onderzoekers van de University of Sao Paulo in Medicine & Science in Sports & Exercise. De combinatie verlaagt de glucosespiegel, en de schade die diabetes aanricht in de ooglens, de nieren en het cardiovasculaire systeem.

Bij diabetes type-2 verliezen de cellen hun gevoeligheid voor insuline. De organen krijgen daardoor te weinig energie en lopen schade op. De hoeveelheid glucose in het bloed wordt te hoog, en het glucose gaat met eiwitten giftige verbindingen vormen. Beweging beperkt de schade. Beweging, bijvoorbeeld in de vorm van fietsen of wandelen, laat spiercellen meer glucose opnemen en verbranden.

De onderzoekers rapporteerden in 2008 dat creatinesuppletie dat effect van aerobe beweging versterkt. [Amino Acids. 2008 Feb;34(2):245-50.]

In de studie waarover dit stukje gaat gingen de onderzoekers na hoe of creatine ook een positief effect heeft op diabetespatiënten die krachttrainen. Ze lieten hun proefpersonen, 25 mannen en vrouwen bij wie gemiddeld zeven jaar eerder diabetes was ontdekt, drie keer per week een half uurtje trainen met gewichten. In dat half uur trainden de proefpersonen hun grootste spiergroepen met de bench-press, de leg-press, de lat-pulldown, de leg-extension en de seated-row.

De proefpersonen trainden met een belasting gewichten waarmee ze 8-12 reps konden maken.

Twaalf van de proefpersonen slikten daarbij elke dag een placebo; dertien namen elke dag 5 gr creatine.

Voordat de trainings- en suppletieperiode begon, en twaalf weken later, bepaalden onderzoekers de concentratie glycosylated hemoglobin of HbA1c in het bloed van de proefpersonen. HbA1c is een merker voor de versuikering van eiwitten in lichaam. Naarmate diabeten meer glycosylated hemoglobin in hun bloed hebben, des te groter is hun kans op staar, nierziekten en hart- en vaatziekten.


Krachttraining brengt diabetes type-2 beter onder controle in combinatie met creatine


Krachttraining brengt diabetes type-2 beter onder controle in combinatie met creatine


Krachttraining brengt diabetes type-2 beter onder controle in combinatie met creatine


De combinatie van krachttraining en creatinesuppletie leidde dan ook tot een verlaagde glucosespiegel. Dat kwam waarschijnlijk vooral omdat de combinatie het glucose-transporteiwit GLUT4 activeerde.

Actief GLUT4 is uit de spiercelkern afgereisd naar de membraan, waar het een glucosemolecuul kan opzuigen uit het bloed, en die vervolgens kan vervoeren naar de locatie in de spiercel waar he molecuul wordt omgezet in energie. De totale hoeveelheid GLUT4 in de spiercellen veranderde in beide groepen niet.

De onderzoekers werden betaald door de Conselho Nacional de Desenvolvimento Cientifico e Tecnologico, niet door de supplementenindustrie.

Bron:
Med Sci Sports Exerc. 2011 May;43(5):770-8.

Meer:
Haastig eten verziekt insulinehuishouding (17-4-2013)
Extract van duindoorn maakt gevoeliger voor insuline, remt lichaamsvet (20-1-2013)
Grapefruitflavonoid naringenin laat spieren meer glucose opnemen (27-3-2011)