Opgeladen: 2-6-2020
Opgeborgen in: Breinversterkers, Gember, Plantenextracten
Translation: Ginger makes your brain work faster (3-6-2020)

Gebruik gember, denk sneller

Gember laat je hersenen sneller werken
Als je lang moet nadenken om je de naam van iemand te herinneren, of je merkt dat het nemen van eenvoudige beslissingen je te veel tijd kost, dan heb je misschien baat bij gember. Thaise onderzoekers van Khon Kaen University gaven supplementen met gemberextract aan vrouwen van 50-60 jaar, en ontdekten dat de vrouwen daardoor sneller gegevens uit hun geheugen konden oproepen en sneller beslissingen konden nemen.

Studie
De onderzoekers verdeelden 60 vrouwen over 3 groepen. Gedurende 2 maanden slikte de ene groep dagelijks een placebo zonder actieve stoffen, terwijl de tweede en derde groep elke dag een supplement gebruikte met respectievelijk 400 of 800 milligram gemberextract.

De onderzoekers gebruikten een extract op alcoholbasis dat voor 7.3 procent bestond uit 6-gingerol en voor 1.3 procent uit 6-shogaol. Hun onderzoek werd niet betaald door een producent van supplementen.

Geheugen
Voor en na de 2 maanden testten de onderzoekers de geheugenwerking van de vrouwen. Ze lieten de proefpersonen op een scherm 15 woorden zien, en vroegen de vrouwen die in hun geheugen te prenten. Korte tijd later kregen de vrouwen die woorden, plus nog eens 15 andere woorden, nog eens te zien in een willekeurige volgorde.

De vrouwen moesten op een knop drukken als ze een woord zagen langsflitsen dat ze herkenden.

Het supplement verkortte de tijd die de vrouwen nodig hadden om de woorden te herkennen. Het zorgde er ook voor dat de vrouwen minder fouten maakten.


Gember laat je hersenen sneller werken


Gember laat je hersenen sneller werken


Beslissingen
In een andere test zaten de vrouwen voor een scherm, waarop ze achter elkaar en in een willekeurige volgorde de woorden 'ja' of 'nee' zagen verschijnen. Zagen ze 'ja', dan moesten ze zo snel mogelijk op een 'ja'-knop drukken, zagen ze 'nee', dan moesten ze zo snel mogelijk op een 'nee'-knop drukken.

Suppletie met gember verhoogde ook bij deze test de reactiesnelheid, en verminderde bovendien het aantal fouten dat de vrouwen maakten.


Gember laat je hersenen sneller werken


Gember laat je hersenen sneller werken


Conclsuie
"Our data reveal that Zingiber officinale extract is a potential brain tonic to enhance cognitive function for middle-age women", resumeren de onderzoekers. "However, further study about the precise underlying mechanism [...] should be performed."

Bron:
Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:383062.

Meer:
Rhodiola rosea vergroot reactiesnelheid (3-3-2019)
Paar druppels pepermuntolie op je tong vergroten spierkracht en reactiesnelheid (5-7-2017)
Supplement met 50 mg vitamine B1 maakt opgewekt en verbetert reactievermogen (14-2-2014)


Langer leven door gember Gember is een diabetesmedicijn Gember en kurkuma zijn effectieve pijnstillers

Langer leven door gember
Een voedingspatroon dat elke dag beetje gember levert, beschermt misschien niet alleen tegen chronische ziekten, maar verlengt daarnaast ook de levensduur. Dierstudie.

Gember is een diabetesmedicijn
Mensen die in een voorstadium van diabetes type-2 zitten, en nog geen insuline of andere medicijnen nodig hebben, worden gezonder als ze dagelijks 4 capsules met een gemberextract slikken.

Gember en kurkuma zijn effectieve pijnstillers
Supplementen met extracten van gember en kurkuma bestrijden pijn, zeker in wat hogere doseringen.