Opgeladen: 5-7-2017
Opgeborgen in: Pepermunt
Translation: Few drops of peppermint oil on your tongue increases muscle strength (30-8-2017)

Paar druppels pepermuntolie op je tong vergroten spierkracht

Druppel voordat je gaat trainen een beetje pepermuntolie op je tong, en een uur later kunnen je spieren meer kracht genereren. Bovendien kun je verder en hoger springen, en is je reactiesnelheid verhoogd. Die opmerkelijke resultaten rapporteert de Iraanse bewegingswetenschappers Abbas Meamarbashi in Avicenna Journal of Phytomedicine.

Studie
Meamarbashi verdeelde 30 mannelijke studenten in een controlegroep en een experimentele groep. De onderzoeker druppelde de proefpersonen in de controlegroep een beetje mineraalwater op de tong, maar gaf de proefpersonen in de experimentele groep 50 microliter pepermuntolie. Dat zijn 1-5 druppels. Een kwartier en een uur na toediening testte Meamarbashi de proefpersonen.

De pepermuntplant is een kruising tussen spearmint [Mentha spicata] en watermunt [Mentha aquatica]. In pepermuntolie zit onder meer menthol, menthon en menthylacetaat.

Resultaten
De pepermuntolie vergrootte de kracht waarmee de proefpersonen een dynamometer [zeg maar: een veer] konden dichtknijpen, zorgde ervoor dat de proefpersonen vanuit een stilstaande positie hoger en verder konden springen, en verhoogde hun reactiesnelheid.

Dat laatste bepaalde Meamarbashi in een test waarbij de proefpersonen op een knop moesten drukken als ze een figuur op een scherm zagen verschijnen [Visual reaction time] of als ze een geluid hoorden [Audio reaction time].


Paar druppels pepermuntolie op je tong vergroten spierkracht


Paar druppels pepermuntolie op je tong vergroten spierkracht


Paar druppels pepermuntolie op je tong vergroten spierkrachtMechanisme(s)
De onderzoeker schuift meerdere theorieën naar voren die de effecten kunnen verklaren. "Current findings might be due to the relaxing effect of peppermint on the airway and bronchial smooth muscle tonicity with or without effect on the lung surfactant", luidt de ene. "Current results support the theory of stimulating effect of peppermint on the brain", luidt de andere.

Maar uiteindelijk geeft Meamarbashi toe dat hij het gewoon niet weet. "The mechanism underlying the effectiveness of peppermint observed in the current study needs further investigation."

Bron:
Avicenna J Phytomed. 2014 Jan;4(1):72-8.

Meer:
Drastische toename uithoudingsvermogen door inhaleren muntolie en sinaasappelolie (28-9-2016)
Pepermuntolie vergroot uithoudingsvermogen (11-12-2013)


MSM beschermt spiereiwitten tijdens inspanning

Supplement met 100 mg anthocyanin geeft sporters meer uithoudingsvermogen

Combinatie van vitamine C en quercetine verbetert lichaamssamenstelling sporters

MSM beschermt spiereiwitten tijdens inspanning
Je neemt je lichaamsgewicht in kilo's, en deelt dat door 10. De uitkomst is het aantal gram MSM dat je nodig hebt om je spieren te beschermen tegen afbraak tijdens intensieve lichamelijke inspanning. Humaan onderzoek uit Iran.

Supplement met 100 mg anthocyanin geeft sporters meer uithoudingsvermogen
Geef je sporters elke dag 100 milligram anthocyanins, dan neemt hun VO2max statistisch significant toe. Humaan onderzoek uit Iran.

Combinatie van vitamine C en quercetine verbetert lichaamssamenstelling sporters
De combinatie van quercetine en vitamine C vermindert in 2 maanden de vetmassa met een kilootje, en laat de vetvrije massa met een ruime kilo toenemen. Nog meer humaan onderzoek uit Iran.