Opgepoetst: 18-11-2020
Opgeladen: 17-5-2012
Opgeborgen in: Groeihormoon & IGF-1, Sterke botten
Translation: Prunes boost IGF-1 levels in humans (24-6-2012)

Gedroogde pruimen verhogen IGF-1-spiegel in mensen

Op zoek naar een koolhydraatrijke snack? En sta je huiverig tegenover al die producten die bomvol geraffineerde suikers zitten? Denk eens aan gedroogde pruimen. Die bevatten, behalve koolhydraten, ook vezels, kalium, ijzer en vitamine K. En volgens onderzoekers van Oklahoma State University verhogen gedroogde pruimen ook nog eens je IGF-1-spiegel.

Pruimen
We hebben al vaker geschreven over het merkwaardige effect van gedroogde pruimen op de IGF-1-spiegel. Toen ging het om een dierstudie waarin inname van pruimen de afbraak van botweefsel stopzette.

De onderzoekers van Oklahoma State vroegen zich af of gedroogde pruimen ook botontkalking kunnen voorkomen bij mensen. Pruimen bevatten niet alleen macro-mineralen en vitamines, maar ook spoorelementen als selenium en boron, die nodig zijn voor de aanmaak van botweefsel. Bovendien bevatten ze de fenolen neochlorogenic acid [structuurformule linksonder] en chlorogenic acid [structuurformule rechtsonder].


Gedroogde pruimen verhogen IGF-1-spiegel in mensen


Gedroogde pruimen verhogen IGF-1-spiegel in mensen


De figuur hierboven is verkleind. Klik er op voor een grotere versie.

Door hun bestanddelen hebben gedroogde pruimen een hoge oxygen radical absorbance capacity. Dat houdt in dat er minder vrije radicalen in het bloed zitten van mensen die gedroogde pruimen eten. Vrije radicalen versnellen botafbraak.

In 1999 publiceerden de onderzoekers een abstract over een dierstudie waarin gedroogde pruimen in ratten de botmassa verhoogden. [J Bone Miner Res 1999;14:S394.]

Die studie was bijzonder, want de ratten maakten geen estradiol meer aan. Toen de proef begon was hun botmassa al gaan afnemen. Het is niet zo moeilijk om met voeding de botmassa in gezonde en jonge proefdieren te verhogen, maar het is bijna ondoenlijk om dat voor elkaar te krijgen in proefdieren die geen estradiol meer aanmaken.

Zelfs in studies waarin post-menopauzale vrouwen trainen met gewichten stopt weliswaar de botafbraak, maar zit een toename van de botmassa er niet altijd in.


Gedroogde pruimen verhogen IGF-1-spiegel in mensen


Studie
De onderzoekers wilden met hun studie nagaan of gedroogde pruimen ook bij mensen de botopbouw laten toenemen, en lieten 20 vrouwen gedurende 3 maanden elke dag 100 gram gedroogde pruimen eten. Dat zijn er een stuk of twaalf.

Honderd gram gedroogde pruimen zijn goed voor 240 kilocalorieën. Die komen vooral uit glucose en fructose, maar ook uit het moeilijk verteerbare sorbitol. In 100 gram gedroogde pruimen zit ongeveer 15 gram sorbitol. Als je er gevoelig voor bent kan die dosis laxerend werken.

Bij de meeste mensen werkt sorbitol pas laxerend bij een inname van 22-30 gram. De onderzoekers verloren slechts 1 proefpersoon vanwege dat effect.

Een controlegroep at gedroogde appels.

Resultaten
In de experimentele groep steeg de concentratie van het enzym bone-specific alkaline phosphatase [BSAP] met 5.8 procent. BSAP is een merker voor botopbouw.


Gedroogde pruimen verhogen IGF-1-spiegel in mensen


Gedroogde pruimen verhogen IGF-1-spiegel in mensen


Bovendien steeg in de experimentele groep de concentratie IGF-1 met 17 procent. IGF-1 is anabool in botweefsel, maar ook in spierweefsel.

Conclusie
"The increased rates of markers of bone formation by dried plums further support our animal findings that dried plum consumption may be beneficial in maintaining skeletal health in postmenopausal women", schrijven de onderzoekers.

"Longer-term studies assessing BMD and bone mineral content are necessary to confirm the positive effects of dried plums on bone in postmenopausal women."

Video
In de YouTube-video hieronder zie je een interview met Bahram Arjmandi, de eerste auteur van deze studie.Arjmandis onderzoek is betaald door de California Dried Plum Board. [californiaprunes.org]

Bron:
J Womens Health Gend Based Med. 2002 Jan-Feb;11(1):61-8.

Meer:
Sneller resultaat door afslankdieet met gedroogde pruimen (19-6-2019)
Een ons gedroogde pruimen per dag beschermt je botmassa (21-5-2012)
Gedroogde pruimen verhogen IGF-1-spiegel en maken botten sterker (20-10-2006)


DHEA-supplementen verhogen IGF-1-spiegel

MSM, groeihormoon en IGF-1 | Sterke botten, sterke spieren?

Te weinig kalium, minder IGF-1 in spieren

DHEA-supplementen verhogen IGF-1-spiegel
Metastudie van onderzoekers van Xiangya Third Hospital of Central South University.

MSM, groeihormoon en IGF-1 | Sterke botten, sterke spieren?
Volgens een handvol studies versnelt suppletie met MSM het herstel van spieren na intensieve training.

Te weinig kalium, minder IGF-1 in spieren
Volgens deze dierstudie kan een tekortschietende inname van kalium ook het effect van IGF-1 op de spieren fors verminderen.