21.05.2012

Een ons gedroogde pruimen per dag beschermt je botmassa

Onderzoekers van Florida University vertelden in 1999 dat ratten die geen estradiol meer aanmaken sterkere botten krijgen als ze gedroogde pruimen eten. In de jaren daarna beten de onderzoekers zich vast in dat effect. Met succes, want in 2011 konden ze aantonen dat suppletie met gedroogde pruimen ook in postmenopauzale vrouwen botontkalking stopzet.

In de eerste jaren van de 21ste eeuw publiceerde Bahram Arjmandi een studie waarin voer met gedroogde pruimen in estradiolloze ratten niet alleen processen van botontkalking omdraait, maar bovendien de spiegel van het anabole hormoon IGF-1 verhoogt. Dat effect vond Arjmandi ook in postmenopauzale vrouwen.

Maar maakt suppletie met gedroogde pruimen in mensen de botten ook sterker? Die vraag beantwoordden Arjmandi en zijn medewerkers bevestigend in een onderzoek dat in 2011 verscheen. Toen konden de onderzoekers laten zien dat een inname van 12 gedroogde pruimen per dag - dat is 100 gr - in vrouwen het tempo van botontkalking reduceert tot bijna nul. In die studie aten 55 vrouwen, die gemiddeld al 6 jaar aanspraak konden maken op het predikaat 'postmenopauzaal', gedurende een jaar dagelijks een ons dried plums.

Een ons gedroogde pruimen per dag beschermt je botmassa
Een controlegroep van 45 vrouwen at dagelijks 100 gr gedroogde appels. Beide groepen slikten dagelijks een supplement met 500 mg calcium en 400 IE (of 10 mg) vitamine D.

De vrouwen werden door de fruitsuppletie niet dikker. In de experimentele groep steeg de concentratie van het enzym BALP, een enzym dat aangeeft dat botweefsel in een goede conditie is. En, belangrijker, in de experimentele groep was na een jaar de botdichtheid merkbaar hoger dan in de controlegroep. Vooral in de ulna of ellepijp was het effect zichtbaar.


Een ons gedroogde pruimen per dag beschermt je botmassa


Een ons gedroogde pruimen per dag beschermt je botmassa


Een ons gedroogde pruimen per dag beschermt je botmassa


De eerste studies van Arjmandi werden betaald door de California Dried Plum Board. Dit onderzoek niet. Die werd bekostigd door het Amerikaanse ministerie van landbouw in de vorm van het National Research Initiative of the USDA Cooperative State Research.

Bron:
Br J Nutr. 2011 Sep;106(6):923-30.

Meer:
Gedroogde pruimen verhogen IGF-1-spiegel in mensen (17-5-2012)
Gedroogde pruimen verhogen IGF-1-spiegel en maken botten sterker (20-10-2006)