Opgeladen: 19-4-2016
Opgeborgen in: Krachttraining
Translation: Mouth guards make you stronger and faster (15-6-2016)

Gebitsbeschermer maakt je sterker en sneller

Sporters zijn sterker en sneller als ze tijdens intensieve inspanningen bijten op een op maat gemaakte gebitsbeschermer. Dat rapporteren sportwetenschappers van Ramon Llull University in Spanje in de Journal of Strength and Conditioning Research.

Studie
Als je spiergroep A intensief gebruikt kun je meer kracht ontwikkelen als je tegelijkertijd ook spiergroep B activeert. Bewegingswetenschappers noemen dat fenomeen "concurrent activation potentiation".

Het verschijnsel ontstaat waarschijnlijk doordat de electrische prikkels die je spieren aansturen krachtiger worden naarmate je meer spieren tegelijkertijd aanstuurt.

Dat betekent dat bijvoorbeeld krachtsporters tijdens het sets ook meer kracht kunnen ontwikkelen als ze hun kiezen op elkaar klemmen. Dat is natuurlijk het veiligste als die sporters daarvoor een gebitsbeschermer gebruiken. In hun onderzoek bestudeerden de Spanjaarden het effect van het bijten op een op maat gemaakte gebitsbeschermer. Ze gebruiken 28 gezonde en actieve mannen van 20-26 jaar als proefpersoon.

Sterker
De onderzoekers lieten de mannen bij drie verschillende gelegenheden knijpen in een veer. De ene keer deden de mannen niets met hun kaken [NON-JAW], een andere keer klemden ze hun kiezen op elkaar [JAW] en een derde keer beten ze in hun gebitsbeschermer [MOUTHPIECE]. Je ziet hieronder dat de proefpersonen de veer met meer kracht konden dichtknijpen als ze hun kaken op elkaar klemden, en nog meer kracht konden ontwikkelen als ze een gebitsbeschermer gebruikten.


Gebitsbeschermer maakt je sterker en sneller


Sneller
De onderzoekers plaatsten de proefpersonen in een vergelijkbaar experimenten op een roeimachine, en vroegen ze het handvat zo snel mogelijk naar hun buik te trekken. De rate of force development [zeg maar: de snelheid] werd niet groter als de proefpersonen hun kaken op elkaar klemden - maar dat gebeurde wel als de mannen beten op hun gebitsbeschermer.


Gebitsbeschermer maakt je sterker en sneller


Conclusie
"This study contributes to changing the idea that customized mouthpieces only protect the teeth", schrijven de onderzoekers. "The findings support the idea that wearing dentistry-designed bite-aligning mouthpieces can also improve sport performance as suggested in previous studies."

De Spanjaarden voegen daar in één adem aan toe dat dat waarschijnlijk niet alle gebitsbeschermers geschikt zijn om de snelheid en kracht te vergroten. "Only custom-made mouthguards fitted by an expert dentist using a precise scanner seems to be effective to promote ergogenic effects on strength and power actions because the specific improvement of temporomandibular alignment."

"Thus, this study wants to encourage practitioners for recommending the use of dentistry-designed mouthpieces to their athletes. Its use in training sessions and also in competition could promote improvements in strength and power actions."

Bron:
J Strength Cond Res. 2016 Apr;30(4):1102-10.

Meer:
Tip voor krachtsporters: kiezen op elkaar, dan ben je sterker (20-5-2010)


Zie je spieren werken en word sterker
Visualisatie = meer spierkracht.

Acupunctuur maakt spieren sterker
Humaan onderzoek.

Voor sterkere biceps, train je benen
Over het trainen van grotere spiergroepen en anabolisme.