Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Cerebrogenics       Psychologie       Krachttraining       Ongewone anabole methoden    

2 0 - 0 5 - 2 0 1 0

  Tip voor krachtsporters: kiezen op elkaar, dan ben je sterker (Med Sci Sports Exerc. 2008 Oct;40(10):1805-9.)

Als je tijdens je krachttraining je kiezen op elkaar klemt, word je sterker. Hetzelfde gebeurt als je harder in de gewichten of handvaten knijpt. Amerikaanse bewegingswetenschappers van Marquette University onderzoeken het effect van concurrent activation potentiation.

Concurrent activation potentiation is het verschijnsel dat spier A sterker wordt als je tegelijkertijd spier B aanspant. Ben je aan het bankdrukken, en train je je pecs, delts en trics, dan word je sterker als je ook - we noemen maar wat - de spieren in je kaak aanspant. [Jaw clenching, in het Engels.]

Tip voor krachtsporters: kiezen op elkaar, dan ben je sterker
Tenminste, dat is de theorie. Onderzoek naar het effect van concurrent activation potentiation op de kracht van grote spiergroepen is er niet. De studies gaan niet verder dan aantonen dat proefpersonen 15 procent harder in een veer kunnen knijpen als ze ook hun kaken op elkaar persen. [Kokubyo Gakkai Zasshi. 2003 Jun;70(2):82-8.]

De onderzoekers deden daarom een proef waaraan 12 mannen meewerkten. De mannen trainden geregeld hun onderlichaam met gewichten.

De onderzoekers lieten de mannen hun quads trainen op een leg-extensionmachine. Geen gewone machine, maar eentje waarop de onderzoekers de maximum voluntary isometric contraction konden bepalen. De proefpersonen moesten zoveel mogelijk kracht genereren, terwijl de machine zelf niet bewoog.

De ene keer moesten de proefpersonen alleen maar kracht zetten [NO RVC]. Een andere keer moesten ze tegelijkertijd met hun handen zo hard mogelijk knijpen in een veer[GRIP2]. Weer een andere keer kregen ze een mondstuk waarin ze moesten bijten [JAW]. Nog een andere keer deden de proefpersonen alles tegelijkertijd, en moesten daarbij ook hun adem inhouden en hun buikspieren aanspannen [JAW/GRIP2/VAL]. Dat laatste ken je misschien als de Valsalva-manoeuvre. Krachtsporters moeten daar een beetje mee oppassen.


Tip voor krachtsporters: kiezen op elkaar, dan ben je sterker


Klemden de proefpersonen hun kaken op elkaar, dan werden ze 10 procent sterker. Knepen ze ook nog in hun handen en spanden ze hun buikspieren aan, dan werden ze 15 procent sterker.

"The present study demonstrates that jaw clenching as well as the aggregate effect of gripping, jaw clenching, and the Valsalva maneuver potentiates leg extensor mean and peak torque", concluderen de onderzoekers.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken