Opgeladen: 16-7-2018
Opgeborgen in: Hart & bloedvaten, Langer leven
Translation: Daily piece of fruit protects against deadly heart attacks and strokes (17-7-2018)

Elke dag een stuk fruit beschermt tegen dodelijke hartaanval en beroerte

Elke dag een stuk fruit beschermt tegen dodelijke hartaanval en beroerte
Als je elke dag een stuk fruit eet, dan is de kans dat je voortijdig door een hartaanval, een beroerte of een andere cardiovasculaire doodsoorzaak aan je einde komt een stuk lager dan als je zelden of nooit fruit eet. Dat schrijven Chinese epidemiologen in de New England Journal of Medicine.

Studie
De onderzoekers gebruikten de gegevens van een slordige half miljoen Chinezen van 35-70 jaar, die waren verzameld in de China Kadoorie Biobank Study. De onderzoekers begonnen de studiedeelnemers te volgen in de periode 2004-2008. De gemiddelde leeftijd van de studiedeelnemers was toen 50 jaar. De studie liep tot 2013-2014.

In die periode overleden 5173 deelnemers als gevolg van een beroerte, een hartaanval of een andere cardiovasculaire oorzaak. De onderzoekers kenden het voedingspatroon van hun studiedeelnemers, en gingen na of er een verband was tussen de inname van fruit en cardiovasculaire aandoeningen.

Resultaten
Hoe meer fruit de studiedeelnemers aten, hoe lager was hun glucosespiegel en hun bloeddruk.


Elke dag een stuk fruit beschermt tegen dodelijke hartaanval en beroerteFruit verminderde de kans op een dodelijke vorm van een hart- of vaatziekte. De studiedeelnemers die minstens elke dag een stuk fruit aten, hadden ongeveer 40 procent minder kans om te overlijden als gevolg van een hart- of vaatziekte dan de studiedeelnemers die zelden of nooit fruit aten.


Elke dag een stuk fruit beschermt tegen dodelijke hartaanval en beroerte


Elke dag een stuk fruit beschermt tegen dodelijke hartaanval en beroerte


Elke dag een stuk fruit beschermt tegen dodelijke hartaanval en beroerteElke dag een stuk fruit beschermt tegen dodelijke hartaanval en beroerte
Fruit verminderde uiteraard ook de kans op een hart- en vaatziekte in het algemeen, dodelijk of niet.

De beschermende werking van fruit was zo groot, dat hij maar voor een deel verklaard kan worden door het effect van fruit op de glucosespiegel en de bloeddruk.

Mechanisme
"Our study does not permit reliable inference of causality, but the observed inverse association between fruit consumption and cardiovascular risk could be causal, given that fruit is a rich source of potassium, dietary fiber, folate, antioxidants, and various bioactive phytochemicals, each of which has potential cardioprotective effects, and contains little sodium and fat and few calories", schrijven de onderzoekers.

Conclusie
"In conclusion, our evaluation of the relationship between fresh fruit consumption and cardiovascular disease in China showed that the level of fruit consumption was inversely associated with blood pressure and blood glucose levels", vatten de onderzoekers hun bevindingen samen.

"Largely independent of blood pressure, blood glucose levels, and other dietary and nondietary factors, higher fruit consumption was associated with a significantly lower risk of major cardiovascular events."

Bron:
N Engl J Med. 2016 Apr 7;374(14):1332-43.

Meer:
Chips en chocolaatjes maken je somber, fruit maakt je onbekommerd en energiek (8-2-2016)
Fruit uit blik is niet gezond (7-2-2016)
Fruit verlengt het leven, aardappelproducten verkorten het (4-8-2008)


Optimale inname van groenten en fruit is een halve kilo per dag, concludeert metastudie
Mensen die zo lang mogelijk willen leven zouden elke dag ongeveer een halve kilo groenten en fruit moeten eten.

Richtlijnen groenten en fruit zijn te bescheiden
In Nederland vertelt het Voedingscentrum ons dat we elke dag twee ons groenten en twee stuks fruit moeten eten. Maar meer mag natuurlijk ook...

Waarom vitamine C in fruit gezonder is dan vitamine C in pillen
Het menselijk lichaam gaat zuiniger om met vitamine C in groenten en fruit dan met de synthetische variant van dezelfde vitamine in supplementen.