03.03.2013

Richtlijnen groenten en fruit zijn te bescheiden

Richtlijnen groenten en fruit zijn te bescheiden
In Nederland vertelt het Voedingscentrum ons dat we elke dag twee ons groenten en twee stuks fruit moeten eten, in Amerika houdt het ministerie van landbouw de Amerikanen voor dat ze elke dag twee porties fruit en drie porties groenten moeten binnenkrijgen. Wie zich aan die richtlijnen houdt is inderdaad gezonder dan wie ze niet haalt, schrijven onderzoekers van Appalachian State University in Nutrients. Maar wie nog meer groenten en fruit consumeert, is nog gezonder.

Groenten en fruit
Groenen en fruit leveren, behalve vezels, vitamines en mineralen een keur aan fyto-chemicalieën. Vroeger dachten onderzoekers dat die vooral een antioxidante werking hadden, maar dat idee hebben ze verlaten. Nu geloven ze dat die phytochemicalieën milde en onschadelijke gifstoffen zijn, die in het lichaam cellen prikkelen om zichzelf te beschermen tegen potentieel gevaarlijke moleculen - de oxidanten - en ontstekingsreacties af te remmen. Dat betekent dat groenten en fruit de sterftekans verlagen, maar ook de kans op ziekten als diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker.

Studie
De tabel hieronder vat de uitkomsten van de Amerikaanse studie samen. De onderzoekers corrigeerden hun gegevens voor leeftijd, geslacht, BMI, roken, gezondheid en de inname van rood vlees. Klikken voor een grotere figuur. De deelnemers in categorie 2 haalden de aanbevolen twee fruitconsumpties en drie groentenconsumpties per dag, die in categorie 3 zaten er boven.

CRP, IL-6, TNF-alpha, MCP-1, IL-10 en GCSF zijn ontstekingseiwitten. Als je daarvan veel in het bloed vindt, dan voeren immuuncellen ergens in het lichaam oorlog. Als je geen virus onder de leden hebt, dan is dan is dat meestal niet gunstig. In mensen met een hoge inname van groenten en fruit zijn de concentraties van de ontstekingseiwitten door de bank genomen lager.

De onderzoekers bepaalden ook FRAP-waarde van de monsters. Dat is een merker voor de aanwezigheid van antioxidanten. Zoals je ziet was de FRAP-waarde hoger in de deelnemers met een hogere inname van groenten en fruit. De ORAC-waarde, een andere merker voor anitioxidantactiviteit, reageerde minder sterk.

F2-isoprostanes zijn tenslotte verbindingen die ontstaan als oxidanten cellen beschadigen. Hoe meer F2-isoprostanes er in het bloed zitten, des te sneller verouderen en slijten cellen. De onderzoekers vonden minder F2-isoprostanes in de mensen met een hogere inname van groenten en fruit.


Richtlijnen groenten en fruit zijn te bescheidenRichtlijnen groenten en fruit zijn te bescheiden


De figuur hierboven vergelijkt categorie 1 van de tabel [lichter gekleurde balk] met categorie 3 [donkerder gekleurde balk].

Conclusie
"These data support public health recommendations to increase fruit and vegetables intake for the purpose of lowering chronic disease risk factors", concluderen de onderzoekers.

Hun onderzoek is betaald door Quercegen, een producent van quercetine-supplementen, [quercegen.com] en Coca-Cola.

Bron:
Nutrients. 2012 Jan;4(1):29-41.

Meer:
Alpha-caroteen, de levensverlenger in wortels (4-10-2012)
Koffie verlaagt sterftekans maar een beetje (25-5-2012)
Dean Ornish-dieet maakt je cellen jonger (13-5-2012)