Opgeladen: 10-3-2019
Opgeborgen in: Testuitslagen
Translation: What you should know about supplements with 5-alpha-hydroxy-laxogenin (11-3-2019)

Dit zit in supplementen met 5-alpha-hydroxy-laxogenin

In de meeste bodybuildingsupplementen met 5-alpha-hydroxy-laxogenin zit een ratjetoe van gesynthetiseerde verbindingen, die de producent niet heeft weggezuiverd. In de overige producten zitten hele andere stoffen, zoals anabole steroïden. Dat concluderen Amerikaanse chemici die 13 supplementen hebben geanalyseerd.

Aanleiding
Toen onderzoekers van de University of Mississippi in 2014 een nieuw bodybuildingsupplement in handen kregen, stonden ze voor een raadsel.

Het product bevatte volgens het label 5-alpha-hydroxy-laxogenin, en dat is volgens de supplementenindustrie een metaboliet van laxogenin. Laxogenin is weer een stof die van nature onder meer in Smilax sieboldii voorkomt.

En dat is raar. Je kunt in een laboratorium laxogenin omzetten in 5-alpha-hydroxy-laxogenin, maar in de natuur komt 5-alpha-hydroxy-laxogenin niet voor. Het is tenminste nog nooit in planten aangetroffen. Dus hoezo metaboliet?

Toen de onderzoekers het supplement analyseerden, vonden ze een ratjetoe van stoffen die niet op het label stonden. Een aantal daarvan stonden op de dopinglijst, en eentje daarvan was het anabole steroid methylclostebol. Een aanbevolen dagelijkse dosis van het betreffende supplement bevatte maar liefst 30 milligram van het spul.


Foute boel, die supplementen met 5-alpha-hydroxy-laxogenin


Studie
Om die reden besloten de onderzoekers 12 bodybuildingsupplementen met 5-alpha-hydroxy-laxogenin aan te schaffen, en grondig te analyseren. In 7 van die supplementen zat ook daadwerkelijk 5-alpha-hydroxy-laxogenin, in de overige 5 niet.

In alle producten vonden de onderzoekers stoffen die niet op het label stonden. Drie producten bevatten anabole steroïden, zoals DHEA, testosteronpropionaat, het antioestrogene androsta-3,5-diene-7,17-dione en een steroid dat de onderzoekers niet konden thuisbrengen.

Er waren ook 3 producten waarin de producenten stiekem methoxivone hadden gestopt.


Foute boel, die supplementen met 5-alpha-hydroxy-laxogenin


In tien producten vonden de onderzoekers analogen van 5-alpha-hydroxy-laxogenin. Al die analogen hebben met elkaar gemeen dat ze ontstaan als je in een fabriek uit diosgenin, een betrekkelijk goedkope grondstof uit planten voor de hormoonindustrie, laxogenin of 5-alpha-hydroxy-laxogenin probeert te maken.


Foute boel, die supplementen met 5-alpha-hydroxy-laxogenin


Conclusie
De onderzoekers hebben een donkerbruin vermoeden dat de producent van de 'extracten' met 5-alpha-hydroxy-laxogenin helemaal geen extract verkoopt. In plaats daarvan heeft de producent diosgenin gekocht, geprobeerd daarvan 5-alpha-hydroxy-laxogenin te maken, en zonder een goede opzuiveringsprocedure het halfbakken eindresultaat op de markt gezet.

"These ingredients should not be in dietary supplements", schrijven de onderzoekers.

Bron:
J Pharm Biomed Anal. 2019 Apr 15;167:74-82.

Meer:
Laxogenin verlaagt vetpercentage, hydroxy-laxogenin vergroot spiermassa (25-8-2018)
Laxogenin en 5-alfa-hydroxy-laxogenin: natuurlijke anabolen die de werking van de echte anabole steroïden versterken (1-4-2016)


Getest: 24 supplementen met higenamine Niet vertrouwen, die supplementen met 2-aminoisoheptane Labels van yohimbine-supplementen kloppen voor geen meter

Getest: 24 supplementen met higenamine
Als je afslanksupplementen, energiepillen of pre-workoutformules koopt met higenamine, dan weet je niet wat je straks door je keelgat naar binnen laat glijden.

Niet vertrouwen, die supplementen met 2-aminoisoheptane
Of octodrine. Of DMHA. Allemaal verschillende aanduidingen voor hetzelfde kreng ding.

Labels van yohimbine-supplementen kloppen voor geen meter
Voordat je op internet supplementen met yohimbine gaat kopen, is het misschien verstandig eerst even kennis te nemen van dit onderzoek van Pieter Cohen.