Opgeladen: 13-11-2017
Opgeborgen in: Testuitslagen
Translation: No translation yet

Niet vertrouwen, die supplementen met 2-aminoisoheptane

En daar gaan we weer. Voor de zoveelste keer hebben laboratoria verboden stimulerende stoffen gevonden in afslank- en pre-workout-supplementen. De producten waarom het gaat bevatten volgens het label het nauwelijks onderzochte 2-aminoisoheptane [andere naam: octodrine]. Maar in de meeste gevallen vonden de onderzoekers andere stoffen. Zucht...

Studie
De onderzoekers, verbonden aan de universiteit van Harvard en het Nederlandse RIVM, die al eerder experimentele synthetische verbindingen in pre-workout- en afslanksupplementen hadden gevonden, kregen een tip van het Amerikaanse leger. Soldaten hadden producten gekocht waarin een stof zou zitten die DMHA heette. Of 2-amino-6-methyl-heptane of 2-amino-iso-heptane.

De onderzoekers kochten 6 producten en analyseerden die.

Ho even! Wat is DMHA?

Niet vertrouwen, die supplementen met 2-aminoisoheptane
DMHA is een chemisch broertje van DMAA [andere naam: 1,3-DMAA], een eenvoudige verbinding die niet op amfetamine lijkt maar wel op ongeveer dezelfde manier als amfetamine werkt. Hier en hier lees je er meer over. DMAA heeft even in sportsupplementen gezet, totdat overheden de stof na enkele sterfgevallen in de ban deden.

De supplementenindustrie heeft vervolgens DMAA vervangen door het nauw verwante DMBA [andere naam: 1,3-DMBA]. Ook die stof is, nadat gebruikers in de problemen kwamen, dankzij het optreden van inspectiediensten en overheden, van de markt gehaald.

Je hebt al een vermoeden waar dit naar toe gaat. En je hebt helemaal gelijk. DMHA is weer een ander chemisch broertje van DMAA.

Octodrine, zoals DMHA ook wel heet, was vlak na de tweede wereldoorlog korte tijd op de markt. Het zat in inhalers om verkoudheid te verlichten, en samen met andere bestanddelen in pillen tegen astma. De hoogste orale dosis waarin DMHA op de markt is geweest was 33 milligram.

Supplementenmakers, die DMHA meestal 2-aminoisoheptane noemen, beweren vaak dat ze die stof halen uit de plant Aconitum kusnezoffii.

Resultaten
Niet vertrouwen, die supplementen met 2-aminoisoheptane
In slechts 1 van de 6 producten zat DMHA. In de andere zat DMAA, DMBA of weer een ander DMAA-broertje: 1,4-DMAA. Weer een ander experimenteel middel, ook waarschijnlijk weer synthetisch, en net als DMAA en DMBA nauwelijks onderzocht.


Niet vertrouwen, die supplementen met 2-aminoisoheptane
Niet vertrouwen, die supplementen met 2-aminoisoheptaneConclusie
"Consumers should be warned about the presence of these four experimental stimulants in supplements", schrijven de onderzoekers. "Until these stimulants are eliminated as supplement ingredients, we recommend that consumers avoid supplements labeled as containing 2-aminoisoheptane, 2-amino- 6-methylheptane, DMHA or Aconitum kusnezoffii."

"Physicians should remain alert to the possibility that patients may be inadvertently exposed to experimental stimulants when consuming weight loss and sports supplements."

Bron:
Clin Toxicol (Phila). 2017 Nov 8:1-6. doi: 10.1080/15563650.2017.1398328. [Epub ahead of print].

Meer:
NVWA-rapport: van alle drie geteste afslanksupplementen, pre-workout-formules en sekssupplementen bevat er eentje verboden stoffen (27-5-2017)
In deze supplementen zit het verboden methylsynefrine (10-6-2016)
In Irem Naturel zit fluoxetine (2-10-2015)


In deze supplementen zit BMPEA
Deze studie in Drug Testing and Analysis noemt de producten bij naam.

FDA vindt fluoxetine in OxyElite Pro Super Thermogenic
De combinatie van krachttraining en cardio bewerkstelligt meer vetverlies dan krachttraining of cardiotraining alleen.

In Nox Pump zit designeramfetamine N,N-dimethyl-2-phenylpropan-1-amine
Verhelderende kleine studie van de sportwetenschappers Claudia Meirelles en Paulo Gomes.