08.04.2015

In deze supplementen zit BMPEA

In 2013 vonden onderzoekers van de FDA in 9 afslank- en energiesupplementen, waarin volgens het label Acacia rigidula-extracten zaten, de designer-amfetamine beta-methylphenethylamine [BMPEA]. Nu, twee jaar later, zijn er nog steeds producten op de markt met MBPEA. Een studie, die onlangs verscheen in Drug Testing and Analysis, noemt die supplementen bij naam.

BMPEA

BMPEA [structuurformule rechtsonder] is in de jaren dertig van de twintigste eeuw ontwikkeld als een alternatief voor amfetamine [structuurformule linksonder]. [J. Am. Chem. Soc. 1931, 53, 1875.] BMPEA kwam echter nooit op de markt - totdat een slimme chemicus de stof ontdekte tijdens een strooptocht door oude wetenschappelijke literatuur, en zich realiseerde dat je deze stof stiekem in energie- of afslanksupplementen kunt stoppen.

In deze afslanksupplementen zit BMPEA
En dat gebeurt inmiddels. In 2013 vond de FDA BMPEA in 9 afslanksupplementen, en in 2014 vonden Poolse onderzoekers forse hoeveelheden BMPEA in Nox Pump van Dorian Yates Nutrition.

NOX Pump heeft in Engeland een aantal sporters in de problemen gebracht. [eigenkracht.nl 24 Feb. 15] Het etiket van Nox Pump meldde de aanwezigheid van BMPEA trouwens niet, maar wel die van Acacia rigidula.

Autoriteiten hebben echter nog geen stappen ondernomen tegen supplementen met BMPEA. Pieter Cohen, een onderzoeker van Harvard Medical School, vroeg zich af of er nog steeds supplementen met BMPEA op de markt zijn. Hij kocht 21 energie- en afslanksupplementen die volgens het label Acacia rigidula bevatten en analyseerde ze. En jawel. In iets meer dan de helft van die producten - in 11 supplementen - vond Cohen BMPEA.

De 7 supplementen met de hoogste concentraties zie je hieronder.


In deze afslanksupplementen zit BMPEA

Jet Fuel T300
Fabrikant: GAT
BMPEA / cap: 31.23 mg
BMPEA / dagdosering: 93.69 mg

In deze afslanksupplementen zit BMPEA

Fastin XR
Fabrikant: Hi-Tech Pharmaceuticals
BMPEA / cap: 27.35 mg
BMPEA / dagdosering: 82.04 mg

In deze afslanksupplementen zit BMPEA

Yellow Scorpion

Fabrikant: Hi-Tech Pharmaceuticals
BMPEA / cap: 23.05 mg
BMPEA / dagdosering: 69.14 mg

In deze afslanksupplementen zit BMPEA

Black Widow
Fabrikant: Hi-Tech Pharmaceuticals
BMPEA / cap: 18.71 mg
BMPEA / dagdosering: 56.12 mg

In deze afslanksupplementen zit BMPEA

Lipodrene Hardcore
Fabrikant: Hi-Tech Pharmaceuticals
BMPEA / cap: 9.89 mg
BMPEA / dagdosering: 29.67 mg

In deze afslanksupplementen zit BMPEA

Aro Black Series Burn
Fabrikant: Vitacost
BMPEA / cap: 9.09 mg
BMPEA / dagdosering: 18.18 mg

In deze afslanksupplementen zit BMPEA

Dexaprine XR
Fabrikant: IForce Nutrition
BMPEA / cap: 5.74 mg
BMPEA / dagdosering: 11.48 mgCohen vond ook BMPEA in Lipodrene Xtreme van Hi-Tech Pharmaceuticals (3.35 mg BMPEA/cap, 10.05 BMPEA/dagdosering), MX-LS7 van Satori (3.26 mg BMPEA/cap, 6.52 mg BMPEA/dagdosering), Jet Fuel Superburn van GAT (3.22 mg BMPEA/cap, 19.31 mg MBPEA/dagdosering) en in Stimerex-ES van Hi-Tech Pharmaceuticals (0.97 mg BMPEA/cap, 2.9 BMPEA/dagdosering).


In deze afslanksupplementen zit BMPEABMPEA in Europa
De supplementen die Cohen heeft onderzocht mogen officieel niet in de EU worden verkocht. [food.gov.uk 12-3-2014] [Offline] Desondanks liggen afslanksupplementen met Acacia rigidula in legio Europese webwinkels - en kom je ze soms zelfs tegen in de schappen van stenen winkels.

Ingrijpen nodig
Onderzoeker Peter Cohen vindt het dat nu welletjes is. Amfetamines horen niet in supplementen, en dat geldt dubbel en dwars voor een stof als BMPEA, die nooit is uitgetest op mensen. Hij vindt dat de FDA moet ingrijpen. "This is really about the FDA and why the FDA is not enforcing the law", zegt hij een interview met NutraIngredients-USA. [nutraingredients-usa.com 07-Apr-2015] "The FDA could so easily move now and not wait like it did with DMAA, not wait until strokes and heart attacks become front page news."

In het interview benadrukt Cohen nog maar eens dat BMPEA geen natuurlijke stof, en niet in de natuur voorkomt. In de VS is recent bovendien de wet veranderd, en mogen supplementenmakers alleen nog maar stoffen in hun producten stoppen die vallen in de categorie van Old Dietary Ingredients. Acacia rigidula valt daar niet onder.

Mee eens
Ook Amerikaanse Council for Responsible Nutrition, een organisatie voor de supplementenindustrie, schaart zich in een persbericht achter Cohen. [crnusa.org April 7, 2015] [Offline] "Although Acacia rigidula supplements represent a very small portion of the dietary supplement industry so small that we are not aware of specific sales data FDA has the tools it needs under the law to take action before there are serious health consequences, and CRN is asking the agency to do just that."

Niks aan de hand
Toch gaat de FDA voorlopig niets doen. De eerste prioriteit van de FDA is het beschermen van de gezondheid van de consumenten, en die is volgens de FDA niet in gevaar. "Our review of the available information on products containing BMPEA does not identify a specific safety concern at this time", zegt een woordvoerder van de FDA in een interview met persbureau Reuters. [reuters.com Tue Apr 7, 2015] [Offline]

Bron:
Drug Test Anal. 2015 Apr 7. doi: 10.1002/dta.1793. [Epub ahead of print].

Meer:
In Nox Pump zit designeramfetamine N,N-dimethyl-2-phenylpropan-1-amine (en MBPEA) (19-2-2015)
In de helft van alle supplementen met Acacia rigidula zit MBPEA (1-12-2013)