19.02.2015

In Nox Pump zit designeramfetamine N,N-dimethyl-2-phenylpropan-1-amine

De schreeuwende kop boven dit stukje klopt niet helemaal. Hij is niet schreeuwend genoeg. Dopingonderzoekers van het Institute of Sport in het Poolse hoofdstad Warschau vonden niet één designeramfetamine in Nox Pump, maar twee. In het pre-workout-supplement van Dorian Yates Nutrition zit niet alleen N,N-dimethyl-2-phenylpropan-1-amine, maar ook beta-methylphenethylamine.

Designeramfetamines
Het zou zomaar kunnen dat er over vijf jaar geen supplementen meer zijn. En dat komt door de aanhoudende stroom affaires rond supplementen die zijn opgevoerd met obscure farmacologische stoffen die niet in supplementen thuishoren.

Als we ons even beperken tot de designeramfetamines: eerst was er het gedoe rondom DMAA, daarna dook N,alpha-diethyl-phenylethylamine op in Craze, daarna vonden Amerikaanse onderzoekers beta-methylphenethylamine in producten met Acacia rigidula en een paar maanden geleden sloegen onderzoekers van de universiteit van Harvard alarm toen ze in een dozijn supplementen DMBA aantroffen. En nu blijkt dat er ook met Nox Pump iets niet helemaal in de haak is.


In Nox Pump zit designeramfetamine N,N-dimethyl-2-phenylpropan-1-amineNox PUMP
De Polen namen Nox Pump onder de loupe nadat er tijdens routinecontroles in 2013 en 2014 in totaal 4 sporters tegen de lamp liepen. In hun urine vond het lab een duistere stof, die verwant was aan amfetamine. De sporters hadden allemaal Nox Pump gebruikt. Je ziet het label hieronder. Het maakt geen melding van de toevoegingen, maar zegt wel dat er Acacia rigidula in het product aanwezig is.


In Nox Pump zit designeramfetamine N,N-dimethyl-2-phenylpropan-1-amineDe onderzoekers kochten Nox Pump in een winkel, en vonden daarin dezelfde amfetamine die ze ook in urine van de sporters hadden aangetroffen. Je ziet de structuur van die stof hieronder [D]. In elke sachet van 15 gr Nox Pump zat 1.83 mg N,N-dimethyl-2-phenylpropan-1-amine.


In Nox Pump zit designeramfetamine N,N-dimethyl-2-phenylpropan-1-amineA = amfephamine;
B = methamphetamine of meth;
C = dimethylamphetamine;
D = N,N-dimethyl-2-phenylpropan-1-amine, de designer-amfetamine in Nox Pump;
E = phenpromethamine.

N,N-Dimethyl-2-Phenylpropan-1-Amine
Over de biologische effecten van N,N-dimethyl-2-phenylpropan-1-amine is helemaal niets bekend. We weten wel iets over dimethylamphetamine [C], een stof die in ieder geval chemisch lijkt op N,N-dimethyl-2-phenylpropan-1-amine. Misschien dat de biologische effecten van N,N-dimethyl-2-phenylpropan-1-amine lijken op die van dimethylamphetamine.

Dimethylamphetamine heet ook wel dimetamfetamine of N,N-dimethylamphetamine. Het is een mild stimulantium [Psychopharmacology (Berl). 1992;107(2-3):315-8.], dat minder schadelijk is dan methamphetamine: bij langdurig gebruik van dimethylamphetamine zakt de concentratie dopamine en serotonine in de hersenen niet zo gevaarlijk ver weg als dat bij methamfetamine gebeurt. [Brain Res. 1989 Jun 26;490(2):301-6.] Dimethylamphetamine is bovendien minder verslavend dan methamphetamine. [J Pharmacol Exp Ther. 1990 May;253(2):466-74.]

Nog een designeramfetamine
Beta-Methylphenethylamine
In de urine van één sporter vonden de onderzoekers nog een tweede designeramfetamine: beta-methylphenethylamine [structuurformule hiernaast], de amfetamine die geregeld opduikt in supplementen die volgens het label extracten van Acacia rigidula bevatten. Die stof vonden de onderzoekers terug in Nox Pump. In een sachet van 15 gram zat 273 milligram.

Het label van NOX Pump vermeldt tussen twee haakjes ook de aanwezigheid van cafeïne. Daarvan vonden de Polen 60 mg in een zakje. In Nox Pump zitten dus meer amfetamines dan cafeïne.

Slot
"The range of supplements available in stores is constantly growing and while many supplements contain materials (e.g. vitamins, proteins, minerals) with possible useful properties, many pose the risk of unintentional doping with designer agents", schrijven de onderzoekers.

"This is often caused by the lack of labelling of all contents and/or unusual naming of components on the supplement label. Improved legistation dealing with the commercialization of the drugs banned for sport should be enacted."

Bron:
Drug Test Anal. 2014 Oct 29. doi: 10.1002/dta.1741. [Epub ahead of print].

Meer:
In "honderd procent natuurlijke" Chinese afslankpil Lose Quickly zit lorcaserin (14-1-2015)
Corticosteroïden en antihistamines in Mayhem (18-11-2014)
Antioestrogeen supplement Esto Suppress bevat tamoxifen (27-2-2014)