Opgeladen: 7-11-2015
Opgeborgen in: Testuitslagen
Translation: No translation yet

Labels van yohimbine-supplementen kloppen voor geen meter

Voordat je op internet supplementen met yohimbine gaat kopen, is het misschien verstandig eerst even kennis te nemen van de meest recente publicatie van Pieter Cohen, die binnenkort verschijnt in Drug Testing & Analysis. Cohen analyseerde 49 yohimbine-supplementen, en constateerde dat in de meeste gevallen de labels niet deugen - en dat de supplementenindustrie aan het klooien is met synthetische yohimbine.

Yohimbine
In de schors van de boom Pausinystalia johimbe [je ziet hem hieronder] zit de stof yohimbine. Yohimbine activeert een specifiek type receptor, die eigenlijk is bestemd voor het natuurlijke pephormoon adrenaline - de alpha-1-receptor. Tegelijkertijd blokkeert yohimbine een andere receptor, die ook voor adrenaline is bestemd - de alpha-2-receptor.

Pausinystalia johimbe
Door de manier waarop yohimbine met de adrenoreceptoren interacteert kun je yohimbine niet alleen tegenkomen in voor energie- en afslanksupplementen, maar ook in sekssupplementen. Voordat sildenafil op de markt kwam schreven artsen synthetische yohimbine wel eens voor bij erectiestoornissen. Met wisselend succes, en niet zelden met veel bijwerkingen zoals een opgejaagd gevoel, angstaanvallen, paniekaanvallen, hartkloppingen, hoofdpijn en een verhoogde bloeddruk.

Vanwege die bijwerkingen heeft de overheid in Canada, Australië, Nederland en Engeland supplementen met yohimbine verboden. In de VS mag yohimbine nog vrij worden verkocht. In Californië alleen al hebben zich in de periode 2000-2006 130 mensen in een ziekenhuis laten opnemen nadat ze door yohimbine-supplementen in de problemen waren gekomen. [Ann Pharmacother. 2010 Jun;44(6):1022-9.]

Studie
Cohen kocht 49 supplementen met yohimbine, en analyseerde ze in zijn laboratorium. Vervolgens vergeleek hij de uitkomsten van zijn analyses met de informatie op het label van de producten.

Resultaten
In de extracten van Pausinystalia johimbe zit niet alleen yohimbine, maar ook verwante verbindingen als rauwolscine en corynanthine.


Labels van yohimbine-supplementen kloppen voor geen meter


Als je een yohimbine-supplement analyseert, dan verwacht je een UV-chromatogram te zien als pal hieronder. Piekje 1 is corynanthine, piekje 2 is yohimbine, piekje 3 is rauwolscine.


Labels van yohimbine-supplementen kloppen voor geen meter


Maar bij 40 procent van zijn analyses kreeg Cohen een chromatogram te zien zoals hier pal boven. In die producten zat alleen yohimbine. Dat suggereert dat ze waarschijnlijk yohimbine van synthetische origine bevatten.

De figuren hieronder vatten de uitkomsten van Cohens onderzoek samen.


Labels van yohimbine-supplementen kloppen voor geen meter Labels van yohimbine-supplementen kloppen voor geen meter
Labels van yohimbine-supplementen kloppen voor geen meter
Labels van yohimbine-supplementen kloppen voor geen meter Labels van yohimbine-supplementen kloppen voor geen meter


De meeste labels vertelden gebruikers niets over de bijwerkingen van yohimbine. Bovendien vertelden de labels dikwijls ook niet vertelden hoeveel yohimbine er in de capsules zat, en als ze dat wel deden klopten ze meestal niet. Soms vond Cohen maar de helft van de hoeveelheid yohimbine die het label aangaf, soms anderhalf keer zoveel. Slechts in 4 procent van de gevallen kon het label door de beugel.

Conclusie
"The overwhelming majority of US physicians no longer prescribe yohimbine", resumeren de onderzoekers. "However, we found that pharmaceutical quantities of yohimbine are widely available in dietary supplements."

"Our study demonstrates that consumers in the USA are unable to obtain adequate safety information from the overwhelming majority of yohimbine supplement brands offered for sale by seven mainstream retailers."

"If safe consumption of a product requires that both accurate quantity as well as known adverse effects be provided on the label, then only 4.1% of the yohimbine supplement brands analyzed provided sufficient safety information for consumers. This is a particularly concerning finding given thatmany countries have already banned yohimbine from all over-the-counter products due to its potential serious health effects."

Bron:
Drug Test Anal. 2015 Sep 22. doi: 10.1002/dta.1849. [Epub ahead of print].

Meer:
Bodybuilder in coma door overdosis yohimbine (5-3-2010)


In deze supplementen zit BMPEA
Onderzoek noemt naam en paard.

In Nox Pump zit designeramfetamine N,N-dimethyl-2-phenylpropan-1-amine
Sporters betrapt op doping door supplement.

In deze 13 supplementen zit het onbekende amfetamineachtige DMBA
Nooit getest op mensen, wel aanwezig in supplementen.