Opgepoetst: 4-8-2019
Opgeladen: 8-6-2014
Opgeborgen in: Levensverlenging & leefstijl
Translation: Diehards who hardly ever miss fitness training sessions live longer (26-6-2014)

Fitnessers die nauwelijks trainingen missen leven langer

Fitnessers die nauwelijks trainingen missen leven langer
Hoe minder trainingen je overslaat, hoe beter is fitness voor je gezondheid. Volgens een al wat oudere Amerikaanse studie, waarin onderzoekers 65-plussers bestudeerden die aan fitness deden, is de sterftekans van trouwe sporters fors lager dan die van fitnessers die veel workouts overslaan.

Studie
In 2002 publiceerden onderzoekers van Duke University een studie in de Journal of the American Geriatrics Society, waarin ze 135 65-plussers een half jaar tot tien jaar volgden. Alle studiedeelnemers deden mee aan een fitnessprogramma dat speciaal was opgezet voor oudere militairen.

Het programma hield in dat deelnemers 3 keer per week 60-90 min onder begeleiding konden trainen. De workouts bestonden uit cardiotraining, grondoefeningen en krachttraining met gewichten en machines.

De meeste studiedeelnemers leden aan chronische aandoeningen als hart- en vaatziekten, diabetes type-2 of voorstadia daarvan, overgewicht, artritis, de ziekte van Parkinson, kanker, rugklachten, bloedarmoede, fibromyalgie of depressie.

De onderzoekers bepaalden hoe vaak de deelnemers hun trainingen bezochten. Deelnemers die in een periode van een half jaar minder dan 47 van de 78 trainingen volgden, kregen het label "non-adherence". Deelnemers die meer dan 47 trainingen bijwoonden kregen het predicaat "adherence".

Resultaten
Toen de onderzoekers ook nog bepaalden welke deelnemers in een periode van 10 jaar overleden, zagen ze dat de overlevingskansen van de adherence-groep tientallen procenten hoger waren dan in de non-adherence-groep.


Fitnessers die nauwelijks trainingen missen leven langer


De onderzoekers corrigeerden hun gegevens onder meer voor baseline health status van hun studiedeelnemers. Het is dus niet zo dat het trouw bijwonen van de fitnesstrainingen het gevolg was van een betere gezondheid van de deelnemers, en dat de deelnemers in de adherence-groep daarom betere overlevingskansen hadden.

Conclusie
"In summary, in a sample of older adults with chronic disease, many at high risk for sudden death, a protective survival benefit of long-term exercise adherence was found", vatten de onderzoekers samen.

"In light of reported trends toward physical inactivity in the past decade, it is important that health practitioners be aware of the value of long-term exercise maintenance and assume the role of advocate with patients and colleagues."

Bron:
J Am Geriatr Soc. 2002 Dec;50(12):1929-33.

Meer:
Lichaamsbeweging belangrijker voor roker dan gezond gewicht (12-12-2013)
Lichaamsbeweging beter anti-verouderingsmedicijn dan megadosis resveratrol (20-8-2013)
Elk uur dat je dagelijks zit verhoogt je sterftekans (9-8-2013)


Waarom we langer kunnen leven als we olijfolie gebruiken Langer leven dankzij omega-3-vetzuren Wil je langer leven? Verlaat elke dag even je woning

Waarom we langer kunnen leven als we olijfolie gebruiken
Als je olijfolie gebruikt bij het koken - niet het smakeloze spul, maar de extra virgin-versie - dan verleng je misschien je levensduur.

Langer leven dankzij omega-3-vetzuren
Mensen die relatief veel omega-3-vetzuren binnenkrijgen hebben langere telomeren dan mensen die weinig omega-3-vetzuren consumeren. Dat betekent dat hun cellen langzamer verouderen.

Wil je langer leven? Verlaat elke dag even je woning
Ook als je binnenshuis een fitnesscentrum hebt, goed gezelschap en een gevulde koelkast, ga naar buiten.