Opgepoetst: 23-6-2021
Opgeladen: 19-2-2013
Opgeborgen in: Plantenextracten, Testosteron & suppletie, Fenegriek, Antioestrogene werking
Translation: Fenugreek boosts bodybuilders' testosterone (22-3-2013)

Fenegriek verhoogt testosteronspiegel in bodybuilders

Bodybuilders die elke dag 500 milligram fenegriekextract slikken verhogen de hoeveelheid biobeschikbaar testosteron in hun bloed. Dat schrijven bewegingswetenschappers van de University of Mary Hardin-Baylor in de International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. Hun studie suggereert dat fenegriek een antioestrogene werking heeft.


Fenegriek verhoogt testosteronspiegel in bodybuilders


Fenegriek
Fenegriek heeft in dierstudies en in humane studies een mild anabool effect. Volgens de sponsor van die studies, de Indiase producent Indus Biotech, komt dat omdat fenegriek de testosteronspiegel verhoogt, maar bewijs daarvoor leveren die studies niet.

Studie
En dan is er het onderzoek waarover dit stukje gaat. Hij verscheen in 2010, en is afkomstig van een gerespecteerde groep onderzoekers uit de VS. In het onderzoek fungeerden dertig jonge krachtsporters van gemiddeld 21 jaar als proefpersoon.

De helft van hen slikte gedurende 8 weken elke dag 500 milligram fenegriekextract [AI]. Dat was geproduceerd door Indus Biotech, ook in dit geval de sponsor van de studie. Het extract was gestandaardiseerd op graecunines, een groep steroidachtige verbindingen - spirostanes, om precies te zijn - in fenegriek.

De andere helft van de sporters slikte een placebo [PL].

Resultaten
In de 8 weken dat de proef duurde werden beide groepen in gelijke mate sterker. T1= week 0, T2 = week 4; T3 = week 8.


Fenegriek verhoogt testosteronspiegel in bodybuilders


De vetvrije massa nam in zowel de placebogroep als de experimentele groep toe met 1.6 kg.

De hoeveelheid biobeschikbaar testosteron nam bij de experimentele groep echter toe met 26 procent, vertelt de onderstaande figuur. Dat effect was statistisch significant. De estradiolspiegel steeg niet significant mee, al zou je dat misschien wel verwachten. Kennelijk remt het extract de omzetting van testosteron in estradiol.


Fenegriek verhoogt testosteronspiegel in bodybuilders


Fenegriek verhoogt testosteronspiegel in bodybuilders


De figuur hierboven laat zien met hoeveel procent de vetmassa van de proefpersonen afnam. Het vetpercentage van de sporters in de fenegriekgroep nam af van 18.9 tot 17.1 procent. In de placebogroep liep dat percentage terug van 18.4 naar 17.8 procent.

De onderzoekers schrijven de verlaging toe aan de hormonale effecten van het supplement.

Bron:
Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2010 Dec;20(6):457-65.

Meer:
Fenegriek verhoogt ook afgifte groeihormoon (29-6-2011)
Fenegriekextract Testofen geeft mannen meer zin in seks (26-6-2011)
Fenegriek verbetert werking creatine (23-6-2011)


Fenegriekextract verhoogt testosteronspiegel in vrouwen Het nieuwe fenegriekextract Furosap verhoogt concentratie vrij testosteron Fenegriekextract Testofen vertweevoudigt seksuele activiteit in mannelijke veertigplussers

Fenegriekextract verhoogt testosteronspiegel in vrouwen
Als vrouwen elke dag 2 capsules met een fenegriekextract gebruiken, stijgt de concentratie vrij testosteron en estradiol in hun bloed.

Het nieuwe fenegriekextract Furosap verhoogt concentratie vrij testosteron
Dat blijkt uit een gesponsorde humane studie, die is verschenen in de International Journal of Medical Sciences.

Fenegriekextract Testofen vertweevoudigt seksuele activiteit in mannelijke veertigplussers
Testofen verhoogt de testosteronspiegel met tien procent, en dat verklaart volgens de onderzoekers het proseksuele effect.