26.06.2011

Fenegriekextract Testofen geeft mannen meer zin in seks

Over een paar jaar is fenegriek - wetenschappelijke naam: Trigonella foenum-graecum - misschien net zo'n main stream-supplement als Ginseng of Ginkgo biloba. Als je in kranten leest dat fenegriek mannen meer zin in seks geeft, dan zou dat zomaar kunnen. [dailymail.co.uk] We vonden de studie waarop al die berichten zijn gebaseerd, en doen voor je uit de doeken wat daar in staat. En wat niet.

Media maken niet zoveel eigen nieuws meer, maar worden wel steeds bedrevener in het napraten van elkaar. Dat is ook gebeurd met het mediastormpje rondom de proseksuele eigenschappen van fenegriek. De honderden berichten op het web daarover zijn allemaal gebaseerd op een stuk dat op 19 juni 2011 verscheen op de website van de Daily Mail. Volgens dat bericht zou de libido van mannen met 28 procent stijgen als ze fenegriek slikken.

"It probably works to increase testosterone or androgen levels, which decrease with age", becommentarieert de Britse neuroloog Raj Persad in het artikel. "If fenugreek is proven to be safe, this is good news. Men with good sexual health live longer than those who without."

Het onderzoek waarop de Daily Mail zich baseert verschijnt binnenkort in Phytotherapy Research en is gedaan door onderzoekers van het Australische onderzoeksbedrijf ASN Research. [www.asnresearch.com.au] Wie de opdrachtgever van het onderzoek is staat niet in het onderzoek, maar een naam die opvallend vaak valt is die van Gencor Pacific.
Testofen geeft mannen meer zin in seks
Gencor is een bedrijf dat voor Indus Biotech grondstoffen voor supplementen verkoopt. Indus Biotech is een grootproducent van fenegriekextracten - en ook van het door ASN Research uitgeteste Testofen.

De onderzoekers gaven hun proefpersonen elke dag een capsule met 600 mg fenegriekextract, 17 mg magnesium, 15 mg zink and 5 mg vitamine B6. Je vindt die combinatie in veel libidosupplementen op basis van fenegriek.

De onderzoekers gaven 60 gezonde mannen van 25-52 jaar met een normaal seksleven elke dag een supplement of een placebo, 6 weken achtereen. Voordat de proef begon, en na 3 en 6 weken moesten de mannen vertellen hoe vaak ze dachten aan of fantaseerden over seks, hoe vaak ze seksueel opgewonden waren, hoe vaak ze aan seks deden en hoe vaak ze een orgasme hadden. De onderzoekers gebruikten de DISF-SR-vragenlijst.

De figuur hieronder vertelt hoe de totaalscores na 3 weken waren gestegen, en 6 weken nog verder waren toegenomen. Daaronder zie je het effect van de suppletie op de deelgebieden waarnaar de onderzoekers informeerden.


Testofen geeft mannen meer zin in seks


Testofen geeft mannen meer zin in seks


De onderzoekers weten niet hoe fenegriek precies werkt. Ze hebben de testosteron- en de prolactinespiegel van de mannen gemeten, maar zagen geen effecten optreden. De placebogroep had toen de proef begon een testosteronspiegel van 14.6 nmol per liter. Die was na 6 weken gezakt naar 13.1 nmol per liter. De fenegriekgroep had een testosteronspiegel van 14.8 mol per liter toen de proef begon, en die zakte tijdens de studie naar 14.3 nmol per liter.

Wat er gebeurde met spiegel van vrij testosteron vertelt de studie niet. Raar dat de onderzoekers die niet hebben gemeten. Een populaire theorie wil dat fenegriek de concentratie vrij testosteron verhoogt.

Bron:
Phytother Res. 2011 Sep;25(9):1294-300.

Meer:
Fenegriek verbetert werking creatine (23-6-2011)
Dierstudie: minder vetmassa door fenegriek (21-2-2011)
Fenegriek verbetert duurvermogen (1-12-2010)