Opgeladen: 27-10-2015
Opgeborgen in: Eiwitten, Krachttraining & voeding, Afslanken
Translation: Extreme protein intake reduces fat mass (11-12-2015)

Extreme inname van eiwitten vermindert vetmassa

Als bodybuilders, die al voldoende eiwitten consumeren, hun eiwitinname verder verhogen tot 3-4 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag, worden ze niet nog gespierder of sterker. Wel verliezen ze vetmassa. Dat blijkt uit een humane studie die de Amerikaanse sportwetenschapper Jose Antonio heeft gepubliceerd in de Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Hoeveel eiwitten?
Voor zover we nu weten groeien de spieren van krachtsporters optimaal bij een inname van 1.5 tot 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag. Maar wat gebeurt er als krachtsporters meer eiwit consumeren? Worden ze dan dik? Of ziek?

Studie
Die vraag hebben onderzoekers van Nova Southeastern University willen beantwoorden met een humane studie. De onderzoekers experimenteerden gedurende 8 weken met 48 jonge en recreatieve bodybuilders, die allemaal al een paar jaar trainden en ongeveer 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag consumeerden.

De onderzoekers vroegen de helft van de proefpersonen om hun eiwitinname te constant te houden [NP], en vroegen de andere groep om hun inname van eiwit fors te verhogen, maar verder zo min mogelijk in hun voeding te veranderen [HP]. Of de proefpersonen dat deden met eiwitsupplementen of voedingsmiddelen, mochten ze zelf weten.

Alle proefpersonen gebruikten eenzelfde trainingsschema.

In beide groepen ging tijdens het experiment de inname van eiwit omhoog. Zoals je in de tabel hieronder ziet nam in de NP-groep de eiwitinname toe tot 2.3 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag. In de HP-groep steeg de inname van eiwit tot 3.4 gram eiwit per dag. Die toegenomen inname van eiwit ging gepaard met een verhoogde inname van kilocalorieën.


Extreme inname van eiwitten zorgt niet voor meer spiergroei, wel voor een afname van de vetmassa


Resultaten
De proefpersonen in de groep die de meeste eiwitten consumeerde bouwden evenveel vetvrije massa op de proefpersonen die 'slechts' 2.3 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag binnenkreeg. De zeer hoge inname van eiwit zorgde dus niet voor nog meer spiergroei.

Wel zorgde de extreme eiwitinname voor een sterkere afname van de vetmassa. Dat is opvallend, want de bodybuilders in die groep consumeerden per dag ook ongeveer 400 kilocalorieën meer dan de andere groep. De hoge inname van eiwitten verhoogde kennelijk het energieverbruik in rust.


Extreme inname van eiwitten zorgt niet voor meer spiergroei, wel voor een afname van de vetmassa


De bodybuilders in beide groepen werden sterker. In de groep die dagelijks 2.3 gram eiwitgroep per kilo lichaamsgewicht consumeerde, leek de progressie een beetje groter dan in de andere groep, maar de verschillen tussen de groepen waren niet statistisch significant.


Extreme inname van eiwitten zorgt niet voor meer spiergroei, wel voor een afname van de vetmassa


De onderzoekers bepaalden in het bloed van de proefpersonen onder meer merkers van nierschade. Ze vonden geen aanwijzingen voor een schadelijk effect van de hoge eiwit-inname.

Conclusie
"This study as well as previous work from our lab [J Int Soc Sports Nutr. 2014 May 12;11:19.] suggests that gains in body fat are unlikely to occur with protein overfeeding", concluderen de onderzoekers. "This investigation confutes the notion that trained subjects need only 1.5-2.0 grams of protein per kg body weight daily and that intakes above that are superflous."

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2015 Oct 20;12:39.

Meer:
Superieur afslankdieet: veel eiwitten plus supplementen met capsaicin (20-4-2015)
Een jaar afslanken met een eiwitrijk dieet goed voor hart en bloedvaten (2-8-2014)
Het beste eiwitrijke afslankdieet levert veel taurine en glycine (28-3-2014)


Metastudie: totale eiwitinname belangrijker dan pre- en post-workout-voeding
Goed nieuws voor al die sporters die niet kunnen trainen met een volle maag.

Bodybuilders doen het op rijsteiwit net zo goed als op whey
Plantaardige eiwitten hebben de toekomst.

Eiwitrijk afslankdieet werkt nog beter met zes maaltijden per dag
Klinkt bekend...