Opgeladen: 14-1-2019
Opgeborgen in: Eiwitten
Translation: Protein shakes | The better military food (15-1-2019)

Eiwitshakes | Het betere soldatenvoer

Eiwitshakes | Het betere soldatenvoer
Als nieuwe rekruten in het leger gaan beginnen aan hun eerste training, dan kan suppletie met eiwitshakes ze helpen om meer vetmassa kwijt te raken, en waarschijnlijk ook wel om meer spierkracht te ontwikkelen. Dat melden Amerikaanse bewegingswetenschappers, verbonden aan Auburn University, in Nutrients.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met 69 nieuwe rekruten, die allemaal begonnen met hun army initial entry training. De onderzoekers verdeelden de rekruten in 2 groepen, en gaven de ene groep gedurende 8 weken elke dag 2 shakes met whey [WP]. In elke wheyshake zat 39 gram eiwit, plus nog wat koolhydraten.

De andere groep kreeg dagelijks 2 shakes met koolhydraten [CHO]. De shakes met koolhydraten leverden evenveel energie als de eiwitshakes: 580 kilocalorieën per dag.

Resultaten
Beide groepen wonnen evenveel vetvrije massa [lees: spiermassa]. De soldaten in de wheygroep verloren echter significant meer lichaamsvet.


Eiwitshakes | Het betere soldatenvoer


Eiwitshakes | Het betere soldatenvoer


Beide groepen werden fitter en sterker. De rekruten wonnen aan uithoudingsvermogen, en konden na 8 weken training meer sit-ups maken. Er was geen verschil tussen de groepen. Het aantal push-ups dat de soldaten konden maken, nam echter significant meer toe in de wheygroep.


Eiwitshakes | Het betere soldatenvoer


Bron:
Nutrients. 2018 Sep 6;10(9).

Meer:
Eiwit in whey-isolaat van betere kwaliteit dan eiwit in wheyconcentraat (2-10-2018)
Eiwitrijk voedingspatroon? Anabole prikkel wheyshake wordt er niet minder om (25-9-2018)
Een marathon lopen? Aan de whey! (25-9-2017)


Het beste dieet tegen spierverlies: veel eiwitten, maar ook veel antioxidanten Soja-eiwit met HMB heeft evenveel anabole werking als whey Zoveel eiwit hebben krachtsporters nodig op hun rustdagen

Het beste dieet tegen spierverlies: veel eiwitten, maar ook veel antioxidanten
Als je ouder wordt en wilt voorkomen dat je spiermassa verliest, wat kun je dan het beste eten?

Soja-eiwit met HMB heeft evenveel anabole werking als whey
Whey heeft volgens een inmiddels respectabel aantal studies een net iets grotere anabole werking dan soja-eiwit. Maar...

Zoveel eiwit hebben krachtsporters nodig op hun rustdagen
Als je meerdere dagen per week aan krachttraining doet, heb je op een rustdag toch al snel 1.7 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. En als je helemaal zeker wilt weten dat je voldoende eiwit binnenkrijgt, dan mag je dat verhogen tot 2.2 gram eiwit.