Opgeladen: 25-9-2018
Opgeborgen in: Eiwitten
Translation: High-protein diet does not make whey shake less anabolic (26-9-2018)

Eiwitrijk voedingspatroon? Anabole prikkel wheyshake wordt er niet minder om

Als er veel eiwitten in je voeding zitten, gaat je lichaam slordiger met de aminozuren in die eiwitten om dan als je weinig eiwitten consumeert. Maar dat heeft geen negatieve consequenties voor de anabole prikkel van een eiwitshake, aldus een Nederlands onderzoek uit 2017. Wij, de onwetende samenstellers van dit gratis webmagazijn, zien de studie als een aanwijzing dat ook krachtsporters die hoog in hun eiwitten zitten baat hebben bij een wheyshake bij hun workouts.

Studie
Maastrichtse wetenschappers verdeelden 24 mannen van 55-75 in 2 groepen. Ze gaven de ene groep gedurende 14 dagen een voeding die per kilo lichaamsgewicht 0.7 gram eiwit leverde. [Low Pro] Een andere groep kreeg gedurende 14 dagen een voeding die per kilo lichaamsgewicht 1.5 gram eiwit leverde. [High Pro]

Aan het einde van deze periode kregen de mannen een shake met 25 gram whey. Sommige aminozuren in die shake waren gelabeld. Daardoor konden de onderzoekers zien wat er met de aminozuren in de whey gebeurde.

Resultaten
Na inname van de shake zagen de onderzoekers bij de mannen die relatief veel eiwitten hadden gegeten ietsiepietsie minder aminozuren in de bloedbaan verschijnen dan bij de mannen die weinig eiwitten hadden geconsumeerd. Het verschil was statistisch significant.


Eiwitrijk voedingspatroon? Anabole prikkel wheyshake wordt er niet minder om


Eiwitrijk voedingspatroon? Anabole prikkel wheyshake wordt er niet minder omHet lichaam gaat dus slordiger om met aminozuren als het veel eiwitten binnenkrijgt. Maar dat effect had geen consequenties voor de opbouw van spiereiwitten na inname van de shake, zie je hierboven.

Conclusie
"In conclusion, habituation to a low protein intake (0.7 g/kg/d) compared with to a high protein intake (1.5 g/kg/d) increases the postprandial release of dietary protein derived amino acids into the circulation with no subsequent changes in postabsorptive muscle protein synthesis rates or postprandial muscle protein synthesis rates after ingestion of 25 g protein", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Am J Clin Nutr 2017;105:332-42.

Meer:
Vrouwen met Physique-aspiraties hebben baat bij eiwitrijke voeding (18-4-2018)
Wil je meer spieren opbouwen? Dit is de optimale eiwitinname... (22-2-2018)
Zoveel eiwit hebben krachtsporters nodig op hun rustdagen (25-4-2017)


Zo versterken lichaamsbeweging en eiwitten elkaars effect op vetpercentage en spieren

Na een full body workout mag je twee keer meer whey in je shake stoppen dan na een split training

Studies: eiwitbehoefte 65-plussers is een stuk hoger dan je denkt

Zo versterken lichaamsbeweging en eiwitten elkaars effect op vetpercentage en spieren
Als je strakker in je vel wilt zitten, dan moet je a. meer bewegen (liefst in de vorm van krachttraining) en b. meer eiwitten consumeren. Praktisch iedereen die rondloopt in een gym kan je dat vertellen.

Na een full body workout mag je twee keer meer whey in je shake stoppen dan na een split training
Bodybuilders en andere krachtsporters die al een indrukwekkende hoeveelheid spiermassa hebben opgebouwd hebben pal na hun workouts niet meer eiwitten nodig dan sporters die nog maar net komen kijken. Wel van invloed op de optimale hoeveelheid eiwitten is hoeveel spiergroepen je hebt getraind.

Studies: eiwitbehoefte 65-plussers is een stuk hoger dan je denkt
Niet al hun collega's zijn het met deze Canadese wetenschappers eens, maar dat weerhoudt dit gratis webmagazijn er niet van om jelui alvast op de hoogte te brengen.