Opgeladen: 28-1-2020
Opgeborgen in: Cosmeceuticals, Paddenstoelen
Translation: Edible mushrooms keep skin young (29-1-2020)

Eetbare paddenstoelen houden huid jong

Eetbare paddenstoelen houden huid jong
Als je vaak shiitakes, oesterzwammen, champignons of andere paddenstoelen consumeert, blijft je huid langer jong. Dat suggereert een kleine epidemiologische studie, die Japanse onderzoekers van Kyoto Medical Center publiceerden in de Journal of Biomedicine.

Studie
De Japanners bepaalden de hoeveelheid AGEs in de huid van 39 65-plussers zaten met een AGE Reader van het Nederlandse bedrijf Diagnoptics. Die bepaalt de concentratie AGEs aan de hand van autofluorescentie. Hoe hoger die is, hoe meer AGEs zitten er in een huid.


Eetbare paddenstoelen houden huid jong



AGEs zijn complexen van koolhydraten en aminozuren die zich ophopen in weefsels tijdens het verouderingsproces. Hoe meer AGEs je in een orgaan vindt, hoe groter de kans dat het biologisch is verouderd en niet meer goed functioneert.

Meer over AGEs lees je hier.

Resultaten
De onderzoekers vonden geen significante verbanden tussen de inname van macronutriënten of specifieke voedingsmiddelen en de hoeveelheid AGEs in de huid. Het enige verband dat ze vonden was dat tussen de consumptie van eetbare paddenstoelen en AGEs. Hoe meer paddenstoelen de studiedeelnemers aten, hoe minder AGEs er in hun huid zaten.


Eetbare paddenstoelen houden huid jong



Mechanisme
Paddenstoelen zijn een bron van vitamine D2, speculeren de onderzoekers. Volgens dierstudies [Diabetes Res Clin Pract. 2013;100(2):243-249.] en humaan onderzoek [J Clin Endocrinol Metab. 2014;99(5):E886E890.] laat vitamine D processen waarmee het lichaam AGEs opruimt soepeler verlopen. Bovendien remt vitamine D de maillardreactie, waardoor AGEs in het lichaam ontstaan.

Een andere mogelijkheid is dat het zeldzame aminozuur ergothioneïne, dat van nature in paddenstoelen aanwezig is, schadelijke oxidatieprocessen in de huid afremt.

Wijzelf, arrogant en niet gehinderd door kennis van zaken, hebben een andere theorie. Paddenstoelen activeren het immuunsysteem, en dat ruimt AGEs in het lichaam op. Meer over de immunomodulerende werking van paddenstoelen lees je hier, hier, hier en hier.

Bron:
Journal of Biomedicine 2017;2(1):8-11.

Meer:
Meer amandelen, minder rimpels (16-10-2019)
Zonder rimpels ouder worden door suppletie met vitamine C (20-4-2019)
Elfenbankextract houdt huid jong (12-9-2018)


Bang voor rimpels? Cacao stopt huidveroudering

Q10 bestrijdt rimpels

Olijfolie vertraagt veroudering van je huid

Bang voor rimpels? Cacao stopt huidveroudering
Koreaanse dermatologen ontdekten dat cacao bij menselijke proefpersonen rimpels minder diep maakt en de elasticiteit van de huid vergroot.

Q10 bestrijdt rimpels
Een dosis van 50 milligram Q10 per dag volstaat. Humaan onderzoek.

Olijfolie vertraagt veroudering van je huid
Ergogenics duikt in een Franse epidemiologische studie, die in 2012 verscheen in PLoS One.