Opgeladen: 12-9-2018
Opgeborgen in: Cosmeceuticals, Paddenstoelen, Fytochemicaliën
Translation: Turkey tail extract keeps skin young (13-9-2018)

Elfenbankextract houdt huid jong

Elfenbankextract houdt huid jong
De belangrijkste veroorzaker van huidveroudering is de ultraviolette straling in zonlicht, en dan vooral de schadelijke UVB-straling. De verouderende impact van UVB op huidcellen vermindert misschien door suppletie met Trametes versicolor, de paddenstoel die je misschien beter kent als Elfenbankje. Dat melden Japanse onderzoekers van Kyushu University in Cytotechnology.

Studie
De onderzoekers plukten in de hooggelegen wouden van Nepal 28 soorten paddenstoelen. Omdat de ultraviolette straling op grote hoogte sterker is dan op de grond, vermoedden de onderzoekers dat die paddenstoelen zichzelf beschermen tegen UVB-straling door bijzondere stoffen aan te maken, en dat mensen die deze paddenstoelen eten misschien ook beschermd zijn.

SIRT1
De onderzoekers stopte die extracten in reageerbuizen bij menselijke huidcellen. Hoe meer van het longevity-enzym SIRT1 cellen aanmaken, hoe beter kunnen ze schade door straling en andere factoren repareren, en hoe langzamer verouderen ze.

De onderzoekers hadden de huidcellen genetisch veranderd, zodat ze aan de hand van het lichtgevende eiwit EGFP konden zien hoeveel harder de machinerie, die SIRT in cellen produceert, ging werken. Meer EGFP = meer productie van SIRT1.


Elfenbankextract houdt huid jong

Elfenbankextract houdt huid jongToen de onderzoekers vervolgens hun cellen gingen blootstellen aan een paar veelbelovende extracten, en specifiek gingen kijken naar SIRT1, bleek extract no. 27 het meest effectief. En dat was dus een extract van Trametes versicolor.

Antiveroudering
Vervolgens stopten de onderzoekers het Trametes versicolor-extract bij huidcellen, en bestraalden die met UVB. Daarna bepaalden ze de activiteit van het enzym senescence associated beta-galactosidase. Hoe actiever dat enzym in cellen, hoe sterker zijn die cellen verouderd. Zoals je hieronder ziet, remde Trametes versicolor de toename van het verouderingsenzym.


Elfenbankextract houdt huid jongMechanisme onbekend
De onderzoekers snappen niet precies hoe Trametes versicolor dit klaarspeelt. Volgens de theorie is huidveroudering door UVB een gevolg van agressieve radicalen, die in de huid ontstaan. Je zou dus verwachten dat Trametes versicolor een sterke antioxidantwerking heeft. En dat is, weten we uit ander onderzoek, niet het geval...

Bron:
Cytotechnology. 2018 Jun;70(3):1001-8.

Meer:
Samen met Ganoderma lucidum schakelt Trametes versicolor het humaan papillomavirus uit (5-9-2018)


Bang voor rimpels? Cacao stopt huidveroudering
Benodigde dosis: 12 gram fenolrijke cacao.

Olijfolie vertraagt veroudering van je huid
Epidemiologie uit Frankrijk.

Rozenbottel maakt huid jonger
Dagelijkse inname van een paar eetlepels rozenbottelpoeder maakt de huid een beetje elastischer en minder droog, en maakt rimpels minder nadrukkelijk aanwezig.