Opgeladen: 4-1-2019
Opgeborgen in: Opsporing van anabolica
Translation: Test for doping with YK11 (5-1-2019)

Er is een dopingtest voor YK11

Er is een dopingtest voor YK11
Een jaar of vijf geleden kwam YK11 op de markt: een door Japanse wetenschappers ontwikkelde steroidachtige stof met een anabole werking. YK11 is een SARM, maar ook een myostatineremmer. Het werd verdraaid populair als research chemical en 'grijs supplement'. Duitse dopingjagers, verbonden aan de German Sport University Cologne, hebben een dopingtest voor dit curieuze anabool ontwikkeld.

Studie
De onderzoekers analyseerden de urine van een vrijwilliger, die 5 milligram YK11 had gebruikt, en vonden daarin twee metabolieten - M1 en M2 - in redelijk hoge concentraties. Ze ontwikkelden een test die deze metabolieten kan meten. Hij kon, in ieder geval bij de vrijwilliger, via deze metabolieten het gebruik van YK11 tot minstens 2 dagen na inname van 5 milligram aantonen.


Er is een dopingtest voor YK11


In gebruik
De test voor YK11 is al in gebruik, schrijven de onderzoekers. Er zijn nu al 3000 monsters, afgenomen bij routine dopingcontroles, onderzocht - maar daarbij is nog geen YK11 ontdekt.

Conclusie
"To date, despite being available on the black market since more than three years, YK11 does not seem to be particularly problematic regarding doping and professional sports", schrijven de Duitsers.

"Nevertheless, YK11 belongs to the list of prohibited substances according to the World Anti-Doping Agency and therefore screening for YK11 metabolites will continue."

Bron:
Drug Test Anal. 2018 Nov;10(11-12):1646-56.

Meer:
In de pijplijn: een blaastest voor anabolen (14-11-2018)
Dopingtests voor methandienone, stanozolol en dehydro-chloor-methyltestosteron zijn sterk verbeterd (11-6-2014)
Nieuwe dopingtest ontdekt 5 mg methyltestosteron na 14 dagen nog (9-10-2010)


Veertig procent van de dopinggevallen waarschijnlijk onopzettelijk
Een stuk vlees dat door toedoen van de hormoonmaffia ramvol clenbuterol zat, kostte ze de kop. Of een gel met corticosteroidhormonen, of supplementen waaraan in het geniep anabolica of amfetamines zijn toegevoegd.

Dopingjagers stuiten op volkomen nieuw anabool steroid: 3-chloro-17-alpha-methyl-5-alpha-androstan-17-beta-ol
Het staat in geen enkel patent of wetenschappelijk artikel, het heeft een onlogische structuur, maar volgens tests werkt het ding waarschijnlijk wel.

Dopingtest verwart sulbutiamine met boldenon
In sommige sportsupplementen zit een mild-stimulerende stof die gangbare dopingtests kunnen verwarren met het anabole steroid boldenon.