26.07.2015

Dopingjagers stuiten op volkomen nieuw anabool steroid: 3-chloro-17-alpha-methyl-5-alpha-androstan-17-beta-ol

Onderzoekers van het Australian Racing Forensic Laboratory hebben ontdekt dat er een nieuw designer-anabool op de markt is. In capsules, die door overheidsdiensten in Queensland in beslag waren genomen, vonden ze het excentrieke anabole steroid 3-chloro-17-alpha-methyl-5-alpha-androstan-17-beta-ol. Het staat in geen enkel patent of wetenschappelijk artikel, het heeft een onlogische structuur, maar volgens tests werkt het ding waarschijnlijk wel.

Wat is 3-chloro-17-alpha-methyl-5-alpha-androstan-17-beta-ol?
Het nieuwe designer-anabool zat in rood-zwarte capsules, die waren gevuld met wit poeder. Daarin ontdekten de onderzoekers het anabole steroid waarvan je de structuurformule hieronder ziet. Je kunt 3-chloro-17-alpha-methyl-5-alpha-androstan-17-beta-ol omschrijven als een analoog van methyl-DHT, waarbij de 3-oxo-groep is vervangen door een chlooratoom. Je kunt het dus 3-chloro-methyl-DHT noemen.
Dopingjagers stuiten op volkomen nieuw anabool steroid: 3-chloro-17-alpha-methyl-5-alpha-androstan-17-beta-ol
Een fabrikant van grijze supplementen zal het misschien Halomestanolone noemen. Of Halomestan.

Op het eerste gezicht zou je verwachten dat dit molecuul geen sterke anabole werking heeft. Het chlooratoom is aan de grote kant, en bemoeilijkt de ruimtelijke interactie tussen het steroid en de androgeenreceptor. Als het steroid een hand is, en de androgeenreceptor een handschoen, dan is dat chlooratoom een heeeeeeele dikke vinger - waardoor de hand niet meer goed in de handschoen past. Praktisch alle bekende steroidmoleculen met een chloorgroep aan C3 hebben weinig anabole werking.

Maar goed, aan de andere kant kan de electrische lading van chloor de interactie tussen het steroid en de receptor ook weer versterken. Als de hand eenmaal in de handschoen zit, dan gebeurt er ook echt wat. Je kunt de biologische effecten van steroidhormonen op basis van hun structuurformule nooit precies voorspellen.

Anabool-androgene werking
Het designersteroid in rood-zwarte capsules was trouwens niet zuiver. Het bestond voor 2.5 delen uit 3-alpha-chloro-17-alpha-methyl-5-alpha-androstan-17-beta-ol en voor 1 deel uit 3-beta-chloro-17-alpha-methyl-5-alpha-androstan-17-beta-ol. Een capsule woog ongeveer 345 mg, en daarin zat 6 mg van het steroid.

De onderzoekers testten beide isomeren uit op cellen met androgeenreceptoren. De Australiërs bepaalden de interactie met de androgeenreceptor, en vergeleken die met testosteron en DHT. De androgene werking van testosteron kreeg in de figuur hieronder een waarde van 1.Dopingjagers stuiten op volkomen nieuw anabool steroid: 3-chloro-17-alpha-methyl-5-alpha-androstan-17-beta-olOp basis van deze gegevens concluderen de onderzoekers dat 3-alpha-chloro-17-alpha-methyl-5-alpha-androstan-17-beta-ol de actieve component is, en dat de biologische werking van 3-beta-chloro-17-alpha-methyl-5-alpha-androstan-17-beta-ol weinig voorstelt. De anabole werking van 3-alpha-chloro-17-alpha-methyl-5-alpha-androstan-17-beta-ol is vergelijkbaar met die van testosteron.

Nieuw steroid
In wetenschappelijke tijdschriften, leerboeken en patenten hebben we geen informatie over 3-chloro-17-alpha-methyl-5-alpha-androstan-17-beta-ol kunnen vinden. We hebben dus te maken met een volkomen nieuw anabool steroid. We durven dan ook niets te zeggen over de veiligheid van deze component. De waarschuwing van Douglas Rollins aan het adres van gebruikers van designersteroïden is nog steeds actueel.

We hebben op het web geen verkooppunten van het nieuwe anabool kunnen traceren. Dat betekent dat 3-chloro-17-alpha-methyl-5-alpha-androstan-17-beta-ol dus niet als designersupplement circuleert, en binnen handbereik is van iedereen die een paar tientjes kan betalen. Dat suggereert dat 3-chloro-17-alpha-methyl-5-alpha-androstan-17-beta-ol een exclusief middel is, en misschien wordt geproduceerd voor sporters die dopingtests moeten ondergaan.De huidige dopingtests zien het nieuwe steroid over het hoofd. Aanpassing van de tests is door het onderzoek van de Australiërs echter goed mogelijk.

Bron:
Drug Testing and Analysis 23 Jun 2015 DOI: 10.1002/dta.1832.

Meer:
Zo maak je een designeranabool van tibolone (8-9-2008)