Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vergeten anabolen       Risico's van anabolen       Detectie van doping       Anabolica & studies    

0 9 - 1 0 - 2 0 1 0

  Nieuwe dopingtest ontdekt 5 mg methyltestosteron na 14 dagen nog (Arch Toxicol. 2010 Oct 6. [Epub ahead of print].)

Het is maar goed dat sportorganisaties de strijd tegen doping alleen maar met de mond belijden, en liever geld uitgeven aan etentjes en lease-auto's dan aan dopinglabs. Anders beschikten dopingjagers binnen 1-2 jaar over een technologie die gegarandeerd het gebruik van elk anabool steroid verraadt, ook als je het ding maanden geleden hebt gebruikt. En dat zuigen wij niet uit onze duim. Kijk maar naar het artikel dat binnenkort verschijnt in Archives of Toxicology.

Nieuwe dopingtest ontdekt 5 mg methyltestosteron na 14 dagen nog

Methyltestosteron
In het artikel schrijven onderzoekers van de Technical University Dresden over een proef met een genetisch gemodificeerde gistcel die gevoelig is voor androgenen. Detecteert de cel androgene hormonen, dan geeft hij een signaal af.

Onderzoekers hebben sinds de Balco-affaire meerdere van zulke cellen ontwikkeld, bijvoorbeeld op basis van prostaatkankercellen. Die pakken alles wat reageert met de androgeenreceptor, ongeacht hun structuurformule. Het nadeel van die methode is dat de meeste cellen doodgaan in urine. Dat probleem kun je ontwijken als je gistcellen gebruikt. Die overleven in urine.

De onderzoekers gaven een mannelijke vrijwilliger van 52 jaar eenmalig 5 mg methyltestosteron. Dankzij de activiteiten van vervalsers is methyltestosteron het meest gebruikte anabole steroid in het dopingmilieu. Een eenmalige dosis van 5 mg is trouwens bijna niks. In de jaren veertig en vijftig gaven artsen jonge bodybuilders en oudere mannen dagelijks 15-40 mg testosteron. Ondergrondse handleidingen adviseren doses van 50-100 mg, een uur voordat je gaat trainen.

Nadat de proefpersoon het anabool steroid had geslikt onderzochten de onderzoekers twee weken lang zijn urine met de genetisch gemodificeerde gistcel en de gangbare GC/MS-methode.


Nieuwe dopingtest ontdekt 5 mg methyltestosteron na 14 dagen nog


Zoals je ziet detecteerde de gangbare methode het anabool nog 6 dagen. De gistcel kon dat na twee weken nog. Je moet er niet aan denken hoe lang zo'n gistcel een gewoon kuurtje kan detecteren...

Dopingbestrijding is geen prioriteit in de sport. In Nederland gaat aan in de bestrijding van doping jaarlijks 1 tot 1.5 miljoen om. Als je niet weet hoeveel miljard er jaarlijks omgaat in de sport lijkt een miljoen veel, maar dat bedrag is inclusief de kosten van voorlichtingsmateriaal, onderzoek - en de dopingtests. Per test kunnen dopingjagers maar een habbekrats besteden. Voor de invoering van zo'n gistcel en alles wat daarbij komt kijken hebben ze eenvoudig geen budget.

Maar misschien verandert dat ooit, en lees je volgend jaar ergens dat de WADA de dopingtest heeft uitgebreid met een bio-assay in de vorm van een gistcel. Als dat gebeurt, dan weet je dat het tijd is om in paniek te raken. Of myostatinblokkers te kopen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken