Opgeladen: 14-7-2016
Opgeborgen in: Vitamines, Vitamine B, NAD+
Translation: This is the safe dose of nicotinamide-riboside (2-11-2016)

Dit is de veilige dosis van nicotinamide-riboside

De gegarandeerd veilige dosis van nicotinamide-riboside is 3 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Dat schrijven onderzoekers van Chromadex, het bedrijf dat nicotinamide-riboside als Niagen op de markt zet, in Human and Experimental Toxicology.

Nicotinamide-riboside
Nicotinamide-riboside zou in de longevity-beweging wel eens net zo'n groot supplement kunnen worden als creatine in de krachtsport. Vooral bij al wat oudere sporters lijkt nicotinamide-riboside aan te slaan. Het supplement versnelt bij hen het spierherstel.

Veertigers en vijftigers die nicotinamide-riboside gebruiken merken dat ze weer net zo hard kunnen trainen als toen ze vijftien jaar jonger waren. Meestal gebruiken die sporters doses van 200-400 milligram per dag. Dat is meer dan de 100 of 125 milligram die supplementenmakers adviseren. Maar zijn die doses wel veilig?

Studie
De onderzoekers gaven ratten gedurende 90 dagen elke dag 300, 1000 of 3000 milligram nicotinamide-riboside per dag. Het humane equivalent van de laagste doses is, als je uitgaat van iemand van 80 kilo, iets meer dan drie gram per dag.

Resultaten
Bij een dosering van 1000 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag begonnen de onderzoekers bijwerkingen te vinden, vooral bij de mannelijke dieren. De lever, nieren, thymus en hersenen van de ratten werden een beetje zwaarder.


Dit is de veilige dosis van nicotinamide-ribosideBij de 1000 milligram-dosis vonden de onderzoekers bij de mannelijke ratten ook een verhoging van de concentratie witte bloedcellen. [Tabel] Dat kan wijzen op schade aan weefsels.

De onderzoekers beschouwen de 1000 milligram-dosis dan ook als de LOAEL of het lowest observed adverse effect level: de inname waarbij voor zover bekend een stof bijwerkingen begint te krijgen. De 300 milligram is de NOAEL of de no observed adverse effect level, de hoogste inname waarbij voor zover bekend een stof veilig is.

Bij de mannelijke proefdieren remden alle uitgeteste doses de toename van het gewicht. De onderzoekers zien dat achter niet als een bijwerking, maar een gewenst effect van nicotinamide-riboside. Suppletie met nicotinamide-riboside verbetert immers de energiehuishouding van spiercellen.


Dit is de veilige dosis van nicotinamide-riboside


Dit is de veilige dosis van nicotinamide-ribosideDe onderzoekers keken ook in reageerbuisstudies en dierstudies of nicotinamide-riboside het genetische materiaal kon beschadigen. Dat was niet het geval.

Conclusie
"There were no treatment-related adverse effects noted at 300 mg/kg/day, although there was a slight decrease (eight percent) in overall body weight (day 90) at 300 mg/kg/day, which was considered adaptive", schrijven de onderzoekers. "The lowest observed adverse effect level and no observed adverse effect level for nicotinamide riboside were determined to 300 and 1000 mg/kg body weight/day, respectively."

"A tolerable upper intake level for human exposure to nicotinamide riboside is derived by application of a 100-fold safety factor to the no observed adverse effect level determined from this 90-day study; the tolerable upper intake level for nicotinamide riboside is 3 mg/kg/day or 180 mg/day, assuming a body weight of 60 kg."

Bron:
Hum Exp Toxicol. 2016 Jan 20. pii: 0960327115626254. [Epub ahead of print].

Meer:
Antiverouderingsvitamine nicotinamide-riboside houdt diabeten gezond (5-7-2016)
Nicotinamide-riboside verlengt levensduur en verjongt spieren (7-6-2016)
Spiercel wordt superspiercel door nicotinamide-riboside (22-5-2016)


Bodybuilder in coma door overdosis yohimbine
Vijf gram yohimbine slikken om extra-droog te worden? Onverstandig.

Bodybuilder opgenomen na overdosis cafeïne
Man slikte drie-vier gram. Da's teveel van het goede.

Natural-bodybuilder bijna dood na overdosis Vitamine K
Merkwaardig geval. Gevonden in een Canadese krant.