Opgeladen: 18-8-2021
Opgeborgen in: Krachttraining, voeding & suppletie, Leucine, In de pijplijn, Ongewone anabole middelen
Translation: Anabolic effect of dileucine greater than that of leucine (19-8-2021)

Anabole werking dileucine groter dan die van leucine

Breek bodybuilders de bek niet open over leucine. Ze weten alles van het aminozuur, dat in spiercellen anabole signaalmoleculen aanschakelt en - al er tenminste voldoende andere aminozuren voor handen zijn - de aanwas van spiereiwit versnelt. Martin Purpura en Ralf Jäger van het onderzoeksbedrijf Increnovo [increnovo.com] ontdekten dat het dipeptide van leucine spierweefsel sterker prikkelt dan reguliere leucine.


Anabole werking dileucine groter dan die van leucine


Dileucine
We zeggen het er maar meteen bij. Purpura en Jäger patenteerden hun vinding, en dat patent zal waarschijnlijk pas verlopen in 2039. [US11026991B2] Jäger en Purpura zijn daarnaast co-auteur van de humane studie die binnenkort verschijnt in de Journal of Applied Physiology, en waarover dit bericht gaat.

Dileucine is een dipeptide, dat bestaat uit twee leucinemoleculen die aan elkaar vastgeplakt zijn. Het idee dat zo'n molecuul beter werkt als reguliere leucine is niet zo verschrikkelijk raar. Het lichaam neemt di- en tripeptiden beter op dan reguliere vrije aminozuren.

Dileucine zit in voedingsmiddelen, blijkt uit analyses van de onderzoekers. Zuiveleiwitten zoals whey zijn een goede bron, maar dileucine is ook aanwezig in het eiwit van mung beans. Klik op de tabel hieronder voor een grotere versie.


Anabole werking dileucine groter dan die van leucine


Studie
Onderzoekers van de groep van Nicholas Burd, een voedingswetenschapper die is verbonden aan de University of Illinois at Urbana-Champaign, gaven tien mannelijke studenten bij de ene gelegenheid 2 gram leucine, en bij de andere gelegenheid 2 gram dileucine. De proefpersonen hadden niet ontbeten, maar hadden de avond voor het experiment allemaal eenzelfde maaltijd gebruikt.

Vlak voor en tot 3 uur na de toediening van het supplementen namen de onderzoekers stukjes spierweefsel uit de bovenbeenspieren van de proefpersonen.

Resultaten
Dileucine stimuleerde de FSR [zeg maar: de aanmaak van spiereiwit] [klopt niet helemaal, we zijn ons ervan bewust] 42 procent meer dan leucine.


Anabole werking dileucine groter dan die van leucine


Anabole werking dileucine groter dan die van leucine


Dileucine gaf de anabole machinerie van spiercellen een grotere impuls dan leucine. Hierboven zie je bijvoorbeeld dileucine het anabole signaalmolecuul Akt meer activeerde dan leucine.

Onbekend
"We don't yet know the mechanism by which dileucine works", zegt onderzoeksleider Nicholas Burd in een persbericht. [sciencedaily.com August 9, 2021.] "This is just a first attempt to understand how these types of peptides are playing a role in human physiology."

Bron:
J Appl Physiol (1985). 2021 Jul 29. doi: 10.1152/japplphysiol.00295.2021. Online ahead of print.

Meer:
Waarom creatine, leucine of HMB een anabolenkuur misschien effectiever maken (2-12-2020)
HMB werkt net zo goed als leucine (26-9-2019)
Glutamine vergroot spierversterkende werking leucine (26-6-2018)


Als afslankmiddel werkt cafeine beter in combinatie met leucine De ongekende mogelijkheden van de Horny Goat Weed-leucine-cocktail Als leucine geen spiergroei stimuleert, combineer het dan met glycine

Als afslankmiddel werkt cafeïne beter in combinatie met leucine
Cafeïne is nog steeds het meest betrouwbare en effectieve legale afslankmiddel op de markt. We vertellen je niks nieuws.

De ongekende mogelijkheden van de Horny Goat Weed-leucine-cocktail
Het aminozuur leucine en het flavonoid icariin - de actieve stof in Horny Goat Weed - versterken elkaars werking op vet- en spiercellen.

Als leucine geen spiergroei stimuleert, combineer het dan met glycine
Alle bodybuilders en fitnessfanaten kennen leucine. In legio studies stimuleert leucine anabole processen in spiercellen, maar soms werkt leucine niet.