Opgeladen: 13-3-2017
Opgeborgen in: Eiwitten, Afslanken, Plantaardige eiwitten
Translation: Animal study: plant-based proteins with bad amino acid profile make you fatter (14-5-2017)

Dierstudie: plantaardige eiwitten met beroerd aminozuurprofiel maken je dikker

Als gezonde volwassenen overstappen op een dieet met vooral plantaardige eiwitten, en daarbij niet letten op het aminozuurprofiel van die eiwitten, dan worden ze dikker. Dat suggereert een dierstudie die de Amerikaanse voedingswetenschapper en fitnessexpert Layne Norton, [biolayne.com] verbonden aan de University of Illinois at Urbana-Champaign, heeft gepubliceerd in Journal of Nutrition.

Studie
Norton gaf 4 groepen volwassen ratten gedurende 12 weken drie keer per dag voer dat voor 16 procent uit eiwit bestond. De ene groep kreeg eiwit uit tarwe [Wheat], een andere soja-eiwit [Soy], weer een andere eiwit uit eieren [Egg] en een vierde groep kreeg whey [Whey].

Resultaten
Het meest in het oog springende effect was dat tarwe-eiwit de groei van de vetmassa stimuleerde. Toen het experiment was afgelopen hadden de ratten in de wheat-groep meer dan 20 procent meer vet dan de ratten in de andere groepen.


Dierstudie: plantaardige eiwitten met beroerd aminozuurprofiel maken je dikker


Tegelijkertijd was de gastrocnemius, een kuitspier met vooral de sterke en grote type-2-spiervezels, het grootste in de whey-groep en het kleinste in de soy-groep.

Norton bepaalde na 2 en 12 weken hoeveel spiereiwitten de spierweefsels van de ratten opbouwden na een maaltijd. Whey leverde de sterkste anabole prikkel, wheat protein de zwakste.


Dierstudie: plantaardige eiwitten met beroerd aminozuurprofiel maken je dikker


Dierstudie: plantaardige eiwitten met beroerd aminozuurprofiel maken je dikker


Norton verklaart de verschillen tussen de effecten van de verschillende soorten eiwitten op de lichaamssamenstelling uit hun aminozuursamenstelling. Whey, het best presterende eiwit, bevat fors meer BCAA's, leucine, lysine, methionine en threonine dan de andere eiwitten. Vooral het verschil met de plantaardige eiwitten is evident.

Conclusie
"The extrapolation of these findings in rats to humans requires caution", schrijft Norton.

"We attempted to model human meal patterns that we observed in our long-term weight-management studies. We assume that the magnitude of the changes observed in rats is likely greater than in humans, but we have no reason to suspect that the direction of change differs."

"Although this study provides proof-of-concept, long-term benefits of meal distribution of dietary protein remain to be established in a human study."

Sponsor
Nortons studie is gesponsord door het Amerikaanse Egg Nutrition Center / de American Egg Board. De eiersector, zeg maar.

Plantaardige eiwitten
Dierstudie: plantaardige eiwitten met beroerd aminozuurprofiel maken je dikker
Nortons dierstudie is interessant voor de gestaag groeiende groep krachtsporters die overstappen op plantaardige eiwitten. Zeker bodybuilders die streven naar zowel een laag vetpercentage als een omvangrijke spiermassa zullen betere resultaten boeken naarmate hun eiwitten qua aminozuursamenstelling toch zo dicht mogelijk bij die van whey in de buurt komen.

De Nederlandse natural-bodybuilder Jurgen Verweijen heeft zo'n eiwit ontworpen, geproduceerd en op de markt gezet: Silverback Protein. [silverbackprotein.nl] Silverback Protein is volledig plantaardig, gebaseerd op het eiwit uit erwten, maar bevat dezelfde aminozuren als whey.


Dierstudie: plantaardige eiwitten met beroerd aminozuurprofiel maken je dikker


Meer over Silverback Protein lees je hier.

Bron:
J Nutr 2017;147:195-201.

Meer:
Soja-eiwit met HMB heeft evenveel anabole werking als whey (1-6-2016)
Spieren opbouwen met pea protein gaat prima (11-2-2015)
Bodybuilders doen het op rijsteiwit net zo goed als op whey (21-6-2013)


Leucinesuppletie maakt tarwe-eiwit net zo anabool als whey
Een eiwit waarvoor sporters met recht hun neus ophalen - omdat het nu eenmaal niet de optimale aminozuren levert waarmee je spieren kunt opbouwen - wordt stukken interessanter als je daaraan leucine toevoegt.

Vetpercentage te hoog? Rijsteiwit door je shake
Wil je vet verliezen? Vervang dan een maaltijd met veel koolhydraten door een eiwitshake. En die eiwitshake werkt nog beter als die geheel of gedeeltelijk uit rijsteiwit bestaat.

Vrouwen vallen vlotter af door krachttraining met soja-eiwitshake
Onderzochte dosis: 25 gram soja-eiwit per dag. Humaan onderzoek.