01.04.2012

Vetpercentage te hoog? Rijsteiwit door je shake

Als je strakker in je vel wilt zitten, dan is het eiwitrijker maken van je dieet een uitstekende strategie. Vervanging van je lunchboterhammen door een eiwitshake doet in studies bijvoorbeeld wonderen voor je vetpercentage. Uit een onderzoek van het Chinese Harbin Institute of Technology kun je afleiden dat die eiwitshake misschien nog beter werkt als die geheel of gedeeltelijk uit rijsteiwit bestaat.

Studie
De Chinezen publiceerden een dierstudie in Lipids in Health and Disease waarin ze het effect van drie eiwitten op de vetstofwisseling met elkaar vergeleken: good old caseïne [CAS], en alkaline-extract van rijsteiwit [RP-A] en een alfa-amylase-extract van rijsteiwit [RP-E]. De onderzoekers wisten uit de literatuur dat soja-eiwitten een afslankende werking hebben die die van dierlijke eiwitten overtreft, en vroegen zich af of rijsteiwitten wat dat betreft op soja-eiwitten lijken.

Ratten kregen 2 weken lang standaardvoer waarin de eiwitten bestonden uit CAS, RP-A of RP-E. Een kilo bestond voor 230-350 gr uit eiwitextract, en de extracten bestonden voor 80-87 procent uit eiwit. De onderzoekers maakten hun rijsteiwit-extracten trouwens zelf.

De ratten waren 7 weken oud en nog in de groei.

Resultaten
Kregen de dieren RP-A of RP-E, dan werden ze respectievelijk 17 en 19 procent minder snel zwaar dan de ratten in de caseïnegroep. Bovendien hadden ze 12 en 15 procent minder vet.

Rijsteiwit - en dan vooral RP-E - heeft dus een afslankende werking. Waarschijnlijk komt dat doordat rijsteiwit lipase-enzymen in de vaatwanden en de lever activeert. Die knippen de vetten in het bloed in stukjes en zorgen ervoor dat de spieren en organen de vrije vetzuren kunnen opnemen en verbranden.


Vetpercentage te hoog? Rijsteiwit door je shake


Vetpercentage te hoog? Rijsteiwit door je shake


Vetpercentage te hoog? Rijsteiwit door je shake


Vetpercentage te hoog? Rijsteiwit door je shake


Tegelijkertijd remden de rijsteiwitten het FAS-enzym. Vetcellen gebruiken dat enzym om energie vast te leggen in de vorm van vet. Hoe langzamer FAS werkt, des te meer kans krijgt het lichaam om vetzuren en glucose te verbranden.

De ratten in de rijsteiwitgroepen werden gezonder. De concentratie slecht cholesterol en triglyceriden in hun bloed zakte.

Conclusie
"Rice protein possesses a vital function in the modification of triglyceride metabolism, leading to an improvement of body weight and adiposity", concluderen de onderzoekers. "The precise mechanisms involved in the anti-adiposity responses to rice protein await more detailed investigation in further study."

Bron:
Lipids Health Dis. 2012 Feb 13;11:24.