Opgeladen: 2-7-2017
Opgeborgen in: Magnesium, Kanker, Borstkanker
Translation: Sufficient magnesium in diet boosts post-cancer survival chances (25-8-2017)

Dieet met voldoende magnesium vergroot overlevingskansen na kanker

De meeste mensen krijgen minder magnesium binnen dan volgens voedingswetenschappers optimaal is. Een epidemiologische studie, die Amerikaanse onderzoekers in 2016 publiceerden in de American Journal of Cancer Research, laat zien dat zo'n magnesiumarm dieet de overlevingskansen van kankerpatiënten vermindert.

Studie
De onderzoekers volgden een groep van 1170 vrouwen van 35-79 jaar, waarbij artsen een jaar eerder borstkanker hadden ontdekt. Ze volgden de vrouwen iets langer dan een jaar. Toen de studie begon, hadden ze aan de hand van vragenlijsten een beeld van het dieet van de vrouwen gekregen.

Resultaten
Hoe meer magnesium de studiedeelnemers via reguliere voedingsmiddelen consumeerden, hoe geringer was hun kans op te overlijden [All cause mortality (1)]. Keken de onderzoekers naar het effect van de magnesium inname via voedingsmiddelen plus supplementen [All cause mortality (2)], dan was het verband net niet meer statistisch significant.


Dieet met voldoende magnesium vergroot overlevingskansen na kankerDe studiedeelnemers die relatief veel magnesium via reguliere voedingsmiddelen [Breast cancer mortality (1)] of reguliere voedingsmiddelen plus supplementen [Breast cancer mortality (2)] binnenkregen, stierven minder vaak aan borstkanker. Die verbanden waren echter niet significant.

Voedingswetenschappers vinden dat volwassen mannen ongeveer 300-350 milligram magnesium per dag moeten binnenkrijgen, en volwassen vrouwen 250-350 milligram. Alleen de studiedeelnemers met de hoogste inname in deze studie voldeden aan die norm.

Conclusie
"In the current study, we observed an independent inverse association between dietary and total magnesium intake and all-cause mortality in breast cancer patients", resumeren de onderzoekers. "Further large studies are needed to confirm our findings."

Toch even zeuren
Belangrijke voedingsbronnen van magnesium zijn groene groenten, volledige zaden, volwaardige graanproducten zoals volkorenbrood, bonen, erwten en noten. In geraffineerde voedingsmiddelen zit daarentegen weinig magnesium. Wellicht dat de studiedeelnemers die veel magnesium binnenkregen over de gehele linie gezonder aten.

De onderzoekers hebben met statistische trucs het effect weggepoetst van de totale inname van energie en vitamine D, maar niet van andere voedingsfactoren.

Bron:
Am J Cancer Res 2016;6(1):105-13.

Meer:
Magnesium beschermt tegen aderverkalking, hoge bloeddruk en diabetes (10-4-2016)
Langer leven door meer magnesium (2-12-2013)
Dieet met veel magnesium verlaagt sterftekans (7-10-2013)


Een paar uur voor je slaap niet eten remt kankercellen

Borstkanker overleefd? Half uur lichaamsbeweging per dag halveert sterftekans, zegt interventiestudie

Zalm, makreel en andere vette vis verbeteren kansen na borstkanker

Een paar uur voor je slaap niet eten remt kankercellen
Een leefstijl waarbij je gedurende alle uren van het etmaal eet en snackt verhoogt de aanmaak van ontstekingsfactoren die in je lichaam 1001 dingen waarvan jij niet blij wordt. Kankercellen stimuleren, bijvoorbeeld.

Borstkanker overleefd? Half uur lichaamsbeweging per dag halveert sterftekans, zegt interventiestudie
Het effect van een leefstijl met veel lichaamsbeweging op de overlevingskansen van vrouwen die borstkanker hebben overleefd is net zo groot als de epidemiologische studies deden vermoeden.

Zalm, makreel en andere vette vis verbeteren kansen na borstkanker
Vrouwen die borstkanker hebben overleefd verkleinen de kans dat hun ziekte terugkeert als ze 2 keer per week zalm, makreel of een andere vette vis op hun bord krijgen.