Opgeladen: 16-10-2020
Opgeborgen in: DHEA, Groeihormoon & IGF-1
Translation: DHEA supplements increase IGF-1 levels (17-10-2020)

DHEA-supplementen verhogen IGF-1-spiegel

DHEA-supplementen verhogen IGF-1-spiegel
In sommige studies stimuleert suppletie met DHEA de spiergroei niet, maar in andere weer wel. Dus wat is het nou? Op die vraag geeft de metastudie van onderzoekers van Xiangya Third Hospital of Central South University geen antwoord. Maar dat DHEA onder sommige omstandigheden wel degelijk een spierversterkende werking kan hebben, dat wordt door deze studie wel waarschijnlijker.

Studie
De onderzoekers traceerden 24 studies waarin proefpersonen DHEA hadden gekregen, en waarin onderzoekers het effect op de IGF-1-spiegel hadden bepaald. Ze veegden de uitkomsten van die studies samen, en analyseerden die opnieuw.

Resultaten
DHEA-suppletie verhoogde de IGF-1-spiegel met gemiddeld 16 nanogram per milliliter.

Toen de onderzoekers de gegevens over het effect van suppletie bij mannen scheidden van die van de vrouwen, zagen ze dat alleen bij de vrouwen DHEA-suppletie leidde tot een significante verhoging van de IGF-1-spiegel. Die was tussen twee haakjes gemiddeld 23 nanogram per milliliter.

Klik op de figuur hieronder voor een volledige versie.


DHEA-supplementen verhogen IGF-1-spiegel


DHEA-supplementen verhogen IGF-1-spiegel


De figuur hierboven geeft je idee van de gemiddelde concentratie IGF-1 in het bloed van mannen en vrouwen die geen DHEA slikken. [PLoS One. 2017 Oct 4;12(10):e0185561.] Hij geeft je een idee van de omvang van het effect van DHEA.

In de meeste studies kregen de proefpersonen een dosis van 50 milligram DHEA per dag. De aanwijzingen voor een verhoging van de IGF-1-spiegel waren het sterkste bij proefpersonen die de zestig waren gepasseerd.

Bron:
Exp Gerontol. 2020 Jul 15;136:110949.

Meer:
Hormonale impact DHEA bescheiden bij mannen, aanzienlijk bij vrouwen (22-2-2020)
DHEA-suppletie bevordert anabolisme na intervaltraining (12-3-2013)
Vijftig milligram DHEA/dag anabool voor vrouwen (14-6-2009)


Raspberry ketone maakt de huid veerkrachtig en stimuleert haargroei MSM, groeihormoon en IGF-1 | Sterke botten, sterke spieren? Te weinig kalium, minder IGF-1 in spieren

Raspberry ketone maakt de huid veerkrachtig en stimuleert haargroei
Lezers van deze webstek kennen raspberry ketone als een stof in afslanksupplementen, maar datzelfde raspberry ketone zou ook nog wel eens kunnen opduiken in kosmetische producten die de huid moeten verjongen en haargroei zouden moeten stimuleren.

MSM, groeihormoon en IGF-1 | Sterke botten, sterke spieren?
Volgens een handvol studies versnelt suppletie met MSM het herstel van spieren na intensieve training.

Te weinig kalium, minder IGF-1 in spieren
Een gebrekkige inname van kalium kan niet alleen de aanmaak van testosteron saboteren, zoals we een paar dagen eerder schreven.