Opgeladen: 15-3-2019
Opgeborgen in: Anabolica, Vergeten & herontdekte doping
Translation: What are dehydroandrostenol and dehydroandrosterone? (16-3-2019)

Dehydroandrostenol en dehydroandro-sterone - wat zijn dat nou weer?

Dehydroandrostenol en dehydroandrosterone - wat zijn dat nou weer?
Tot voor kort dachten we eerlijk gezegd dat het tijdperk van de prohormonen voorbij was. Maar de laatste maanden zien we ze weer opduiken, de 'supplementen' met steroïden die waarschijnlijk niet zoveel doen, maar die in het lichaam misschien omzetten in stoffen die mogelijk wel een anabole werking hebben. Dehydroandrostenol en dehydroandrosterone zulke nieuwe prohormonen.

Dehydroandrostenol
Dehydroandrostenol heet officieel 5-androsten,3-alpha,17-beta-diol [structuurformule hieronder], en de stof lijkt op DHEA [structuurformule hierboven].

Er zijn twee verschillen tussen DHEA en dehydroandrostenol. Uno: DHEA heeft een 3-beta-hydroxylgroep, dehydroandrostenol een 3-alpha-hydroxylgroep. Duo: DHEA heeft een 17-ketongroep, dehydroandrostenol een 17-beta-hydroxylgroep.


Dehydroandrostenol en dehydroandrosterone - wat zijn dat nou weer?


Dehydroandrostenol en dehydroandrosterone - wat zijn dat nou weer?


Dehydroandrostenol en dehydroandrosterone - wat zijn dat nou weer?
Over dehydroandrostenol is vrijwel niets bekend. Het is een metaboliet van dehydroandrosterone, een andere DHEA-analoog waarover eveneens weinig bekend is. Beide steroïden zitten in supplementen als Sup3r 3AD van Olympus Labs, dat halverwege 2018 op de markt verscheen. Een capsule bevat volgens het etiket 30 milligram dehydroandrostenol en 15 milligram dehydroandrosterone.

Dat er nu twee van zulke obscure steroïden nu op de markt komen, heeft misschien een hele platvloerse reden. De meer bekende steroïden staan op lijsten van stoffen die de Britse en Amerikaanse overheid niet dulden in supplementen. Dehydroandrostenol en dehydroandrosterone staan daar nog niet op.

In de Europese Unie is de situatie anders. Daar mogen farmacologische stoffen niet in supplementen zitten, en dus is een supplement als Sup3r 3AD daar illegaal.

Anabole werking
De combinatie van dehydroandrostenol en dehydroandrosterone in 'supplementen' voor meer spiergroei wordt gedekt door een patent uit 2018. [United States Application US 20180071314] Het is de enige informatie die we over de anabole werking van dehydroandrostenol hebben kunnen vinden. Het patent beweert dat dehydroandrosterone de anabole werking van dehydroandrostenol versterkt.

Als je dat patent mag geloven, dan werkt dehydroandrostenol als een tierelier. De patenthouders gaven een gecastreerde bok gedurende 8 weken 50-200 milligram dehydroandrostenol, en zagen dat het lichaamsgewicht van het dier met 80 procent meer toenam dan het lichaamsgewicht van een andere geit, die geen dehydroandrostenol kreeg.


Dehydroandrostenol en dehydroandrosterone - wat zijn dat nou weer?


Dehydroandrostenol en dehydroandrosterone - wat zijn dat nou weer?


Het patent beweert ook dat de schrijvers dehydroandrostenol hebben uitgetest op 2 bodybuilders. Gedurende 16 weken slikte de ene proefpersoon dagelijks 100 milligram dehydroandrostenol, en daardoor een kleine 7 kilo aankwam. Tuurlijk.


Dehydroandrostenol en dehydroandrosterone - wat zijn dat nou weer?


Een andere proefpersoon slikte gedurende 6 weken elke dag 80 milligram dehydroandrostenol, en won meer dan 4 kilo. Ook heel overtuigend.

Slot
Wij hebben moeite met de claims in het patent. We kunnen ons nauwelijks voorstellen dat een mix van twee stoffen, die allebei grote gelijkenis vertonen met DHEA, zo'n grote spierversterkende werking zouden hebben.

Bron:
United States Application US 20180071314.

Meer:
Wat voor anabool steroid is methyldiazirinol? (21-10-2018)
Dit is er mis met het designersteroid 6a-chloro-androst-4-en-17b-ol-3-one (16-10-2018)
Mesterolone cypionate: antidepressivum en pepmiddel (21-3-2016)


Dymethazine is praktisch hetzelfde als methasterone Hoe effectief is androsta-3,5-diene-7,17-dione? Prohormoon 7-alpha-methyl-estra-4-en-3,17-dione: effectief, maar niet zonder risico's

Dymethazine is praktisch hetzelfde als methasterone
Zes jaar geleden verkondigden we dat het designersteroid dymethazine praktisch hetzelfde is als methasterone, het leverslopende anabole steroid in Superdrol. We krijgen gelijk.

Hoe effectief is androsta-3,5-diene-7,17-dione?
Volgens supplementenmakers remt die stof de omzetting van testosteron in het vrouwelijke geslachtshormoon estradiol.

Prohormoon 7-alpha-methyl-estra-4-en-3,17-dione: effectief, maar niet zonder risico's
Het loopt de spuigaten uit met die designersteroïden, schrijven endocrinologen van de University of Tennessee in Andrology.