Opgeladen: 28-1-2021
Opgeborgen in: Vergeten & herontdekte doping
Translation: Who says cyanostane really works? (29-1-2021)

Wie zegt dat cyanostane ook echt werkt?

Wie zegt dat cyanostane ook echt werkt?
Cyanostane is een designersteroid, net als methasteron en methylepithiostanol. Tientallen jaren geleden ontwikkeld door chemici die het testten op ratten en vervolgens niet op de markt brachten, herontdekt in de 21ste eeuw door een kleine bedrijven die het alsnog gingen verkopen. Op zich al een praktijk waarbij je vraagtekens kunt zetten, maar in het geval van cyanostane zijn die vraagtekens nog een tikkie groter.

De claims
De bedrijven die cyanostane verkopen, claimen dat cyanostane een bijzonder effectief anabool steroid is. De belangrijkste claim is dat de ratio anabole:androgene eigenschappen van cyanostane verrassend hoog zou zijn.


Wie zegt dat cyanostane ook echt werkt?


De studies
Wie wil achterhalen waarop die claims zijn gebaseerd, stuit op problemen. Als je in Julius Vida's standaardwerk Androgens and Anabolic Agents gaat zoeken naar informatie over cyanostane, dan kom je een anabool steroid tegen dat op cyanostane lijkt, en zo ongeveer de eigenschappen heeft die de industrie aan cyanostane toeschrijft.


Wie zegt dat cyanostane ook echt werkt?


Dat veelbelovende anabolicum is echter een ander steroid dan cyanostane. Cyanostane kun je omschrijven als 2-cyano-methyl-DHT, het anabool hierboven als 2-cyano-madol. Vida vond het ding in een artikel dat onderzoekers van de Amerikaanse farmaceut Syntex in 1964 publiceerden in de Journal of Organic Chemistry. [J Org Chem 1964;29(11);3300-3.]

En in dat artikel komen we cyanostane tegen. Al op de eerste bladzijde.

Het is steroid 1a. Van dat steroid, dat eerder is beschreven in een artikel dat in 1960 verscheen in Chemistry & Industry (en dat we niet pakken kunnen krijgen), maakte de researchafdeling van Syntex een aantal delta-2-analogen die volgens hun dierstudies behoorlijk actief waren.


Wie zegt dat cyanostane ook echt werkt?


Wie zegt dat cyanostane ook echt werkt?


De nieuwe delta-2-analogen zijn "somewhat more androgenic" dan testosteron en methyltestosteron, en "have a myotrophic activity which is severalfold that of the reference standards". Die "reference standards" zijn weer testosteron en methyltestosteron.

Cyanostane zelf doet niet veel, kun je opmaken uit de eerste zinnen van het artikel.

Zou het kunnen dat de bedenkers van cyanostane twee steroïden met elkaar hebben verward?

Bron:
J Org Chem 1964;29(11);3300-3.

Meer:
Designersteroid methylepithiostanol beschadigt lever en nieren (23-1-2021)
Hoe groot is de anabole werking van 6-ketoprogesteron? (6-4-2019)
Dehydroandrostenol en dehydroandrosterone - wat zijn dat nou weer? (15-3-2019)


Wat voor anabool steroid is methyldiazirinol? 2,4-dioxa-3-thia-5-alpha-androstane: een vergeten excentriek anabool uit de jaren zeventig 2-oxa-methyldienolon, een vergeten superanabool

Wat voor anabool steroid is methyldiazirinol?
Een anabool steroid waarover we meer niet weten dan wel.

2,4-dioxa-3-thia-5-alpha-androstane: een vergeten excentriek anabool uit de jaren zeventig
Komt waarschijnlijk nooit op de markt. Maar het was leuk bedacht.

2-oxa-methyldienolon, een vergeten superanabool
Tot 1969 beschouwden steroidchemici methyltrenbolon als het krachtigste anabolicum dat ooit in een lab was gesynthetiseerd. Maar toen...