Opgeladen: 10-6-2017
Opgeborgen in: Kankerpreventie, Prostaatkanker, Curcumin, Ursolic Acid
Translation: Curcumin and ursolic acid starve prostate cancer cells (3-8-2017)

Curcumin en ursolic acid hongeren de prostaatkankercel uit

Stoffen in voedingsmiddelen als appels [ursolic acid], druiven [resveratrol en kurkuma [curcumin] remmen de groei van prostaatkanker. In combinatie werken ze nog beter, ontdekten onderzoekers van de University of Texas at Austin. De plantenstoffen blokkeren de opname van een aminozuur dat veel prostaatkankertypes nodig hebben.

Studie
De onderzoekers bepaalden van 142 plantaardige stoffen of ze prostaatkankercellen konden doden. Met drie effectieve en veilige prostaatkankerceldoders experimenteerden ze verder, en ontrafelden in dier- en reageerbuisstudies hun werkingsmechanisme. De onderzoekers wilden vooral weten of er combinaties zijn van natuurlijke stoffen met een sterker effect dan de afzonderlijke stoffen.

Resultaten
Curcumin, resveratrol en ursolic acid verminderden alle drie de groei van prostaatkankertumoren die de onderzoekers bij proefdieren hadden ingespoten. De combinatie van die stoffen verminderde de tumorgroei echter nog meer. Vooral de combinatie van curcumin en ursolic acid was effectief. Meer over curcumin en ursolic acid lees je hier en hier.


Curcumin en ursolic acid hongeren de prostaatkankercel uit


Curcumin en ursolic acid hongeren de prostaatkankercel uitDe doses die de onderzoekers gebruikten waren extreem hoog. Zo hoog, dat we je er niet mee gaan lastigvallen.

De studie is niet praktisch van aard, maar is bedoeld als proof of principle. De onderzoekers wilden er in de eerste plaats mee aantonen dat ze een methode hebben ontwikkeld waarmee ze systematisch kunnen zoeken naar combinaties van natuurlijke stoffen die kankercellen bestrijden.

In proeven met prostaatkankercellen ontdekten de onderzoekers dat curcumin en ursolic acid - vooral in combinatie - zelfmoord [apoptosis] stimuleerde door het uitschakelen van cellulaire verdedigingsmechanismen.


Curcumin en ursolic acid hongeren de prostaatkankercel uitHoe curcumin en ursolic acid prostaatkankercellen zelfmoord laten plegen, zie je hierboven: ze verminderen de aanmaak van het eiwit ASCT2. Dat eiwit transporteert glutamine de prostaatkankercel in. Voor veel prostaatkankerceltypes is glutamine een belangrijke brandstof.


Curcumin en ursolic acid hongeren de prostaatkankercel uitConclusie
"The beauty of this study is that we were able to inhibit tumor growth in mice without toxicity", zegt onderzoeksleider Stefano Tiziani in een persbericht. [utexas.edu June 6, 2017]

"These nutrients have potential anti-cancer properties and are readily available. We only need to increase concentration beyond levels found in a healthy diet for an effect on prostate cancer cells."

Bron:
npj Precision Oncology (2017) 1:18.

Meer:
Bij dieet met veel walnoten krijgt prostaatkanker minder kans (3-3-2017)
Vetzuursamenstelling dieet is factor in uitzaaiing prostaatkanker (8-8-2016)
Dieet met lage ontstekingswaarde beschermt tegen kanker - en vooral tegen prostaatkanker (4-4-2016)


Elke 10 gram wortel maakt kans op prostaatkanker 5 procent kleiner

Elke kop koffie die je drinkt maakt je kans op prostaatkanker een beetje kleiner

Koolgroenten halveren kans op prostaatkanker

Elke 10 gram wortel maakt kans op prostaatkanker 5 procent kleiner
Als deze metastudie klopt, dan kunnen mannen die dagelijks een stevige winterpeen wegkauwen hun kans op prostaatkanker halveren.

Elke kop koffie die je drinkt maakt je kans op prostaatkanker een beetje kleiner
Elke kop koffie die mannen per dag drinken vermindert hun kans op prostaatkanker met 1 tot 3 procent. Metastudie.

Koolgroenten halveren kans op prostaatkanker
Mannen die drie keer per week koolgroenten eten hebben waarschijnlijk de helft minder kans op prostaatkanker dan mannen die nooit koolgroenten eten.