Opgeladen: 7-4-2016
Opgeborgen in: Creatine, Stikstofmonoxide
Translation: No translation yet

Creatinenitraat overtreft reguliere creatine

Ze hebben er eentje gevonden, de bewegingswetenschappers van Texas A&M University. Een creatine-analoog die beter werkt dan good old creatine zelf. Volgens hun publicatie in de Journal of the International Society of Sports Nutrition bouwen bodybuilders meer vetvrije massa en kracht op door creatinenitraat dan door reguliere creatine. En dat allemaal zonder bijwerkingen.


Creatinenitraat overtreft reguliere creatine


Creatinenitraat
Strikt genomen is creatine-nitraat het zout van creatine en salpeterzuur, maar dit soort organische zouten kun je ook gerust als mengsels beschouwen - en dus is creatinenitraat eigenlijk een mengsel van creatine [structuurformule hierboven links] en salpeterzuur [hierboven rechts].

Het nitraat in salpeterzuur fungeert in het lichaam als een precursor van stikstofmonoxide, een signaalmoleculen dat bloedvaten verwijdt en de bloedtoevoer naar de spieren moet verbeteren. Meer over stikstofmonoxide vind je hier. Volgens de bedenkers van creatinenitraat nemen spieren deze vorm van creatine beter op.

Studie
De onderzoekers experimenteerden gedurende 28 dagen met vier groepen van elk 11-13 mannelijke studenten, die allemaal al geruime tijd aan krachttraining deden. De onderzoekers lieten de mannen vier keer per week trainen in een gym.

Een eerste groep slikte gedurende het experiment een placebo.

Een tweede groep slikte de eerste 7 dagen 20 gram reguluere creatine per dag, en daarna 3 gram creatine per dag.

Een derde groep slikte de eerste zeven dagen 6 gram creatinenitraat per dag en nam daarna 1.5 gram creatinenitraat per dag.

Een vierde groep slikte de eerste zeven dagen 12 gram creatinenitraat per dag en nam daarna 3 gram creatinenitraat per dag.

Resultaten
Voor, tijdens en na het experiment lieten de onderzoekers de studenten meerdere sets to failure bankdrukken, en bepaalden vervolgens hoeveel reps ze konden maken tijdens hun derde set. Je ziet hieronder dat zowel creatine als creatinenitraat het trainingsvolume verhoogden - maar dat alleen de toename door creatinenitraat statistisch significant was.

Cirkeltjes = individuele proefpersonen; vierkantjes = gemiddelden.


Creatinenitraat overtreft reguliere creatine


De hoge dosis creatinenitraat liet de lean body mass significant toenemen. Ook creatine zorgde voor een toename, maar die was niet statistisch significant.


Creatinenitraat overtreft reguliere creatine


Mechanisme
De onderzoekers snappen niet hoe creatinenitraat nou precies werkt. Ze vonden in de spiercellen van de proefpersonen die de hoge dosis creatinenitraat hadden gekregen niet meer, maar juist minder creatine dan bij de proefpersonen in de creatinegroep. [Quote] "Therefore, it is possible that creatine and nitrate work synergistically, rather than independently, though the mechanism of action is currently unknown", schrijven ze.

Sponsor
Creatinenitraat overtreft reguliere creatine
Het onderzoek is betaald door supplementenmaker Nutrabolt [nutrabolt.com] Nutrabolt is de maker van het preworkoutproduct C4, dat onder meer creatinenitraat bevat. [C4 Supplement Facts]

Veiligheid
Hoewel het onderzoek in de International Society of Sports Nutrition er picobello uitziet, zouden wij graag ook een onafhankelijk onderzoek zien - vooral omdat we niet helemaal gerust zijn op de veiligheid van creatinenitraat. En dat heeft alles met de tabel hieronder te maken, die vertelt hoe hoog de concentratie nitraat in het bloed van de proefpersonen opliep.


Creatinenitraat overtreft reguliere creatine


Goed, de onderzoekers hebben geen bijwerkingen van creatinenitraat gevonden. Creatinenitraat deed niets met de bloeddruk, met de hartslag, de lipiden of de leverenzymen. Maar toch, als je weet dat de concentratie nitraat tijdens het experiment een factor 5-17 hoger werd dan normaal, dan maak je je toch zorgen over de gevolgen daarvan op de langere termijn.

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2016 Mar 31;13:12.

Meer:
Creatine laat hersenen beter functioneren bij zuurstoftekort (17-9-2015)
Combinatie CLA, creatine en eiwitten vergroot spiermassa krachtsporters (15-9-2015)
Bij uitdroging beschadigt combinatie anabolen, creatine en eiwitrijk dieet de nieren (11-6-2015)


Supplement met creatine laat golfers verder slaan
Product bevat creatine, cafeïne en boron. Humane studie.

Creatine vergroot beschermende werking krachttraining op botmassa
Humaan onderzoek.

Creatine, de myostatinremmer van de supplementenboer
In vitro-onderzoek.