11.06.2015

Bij uitdroging beschadigt combinatie anabolen, creatine en eiwitrijk dieet de nieren

Farmacologische bodybuilders met een hoge eiwitinname moeten er tijdens aanhoudende warme perioden voor zorgen dat ze voldoende vocht binnenkrijgen. Doen ze dat niet, dan kunnen ze hun nieren beschadigen. Dat blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het Irakese Hawler College of Medicine, waarin de onderzoekers vier gevallen van ernstige nierbeschadiging bij bodybuilders beschrijven.

Anabolen, eiwitten en creatine
De vier hoofdpersonen in de studie, die binnenkort verschijnt in Clinical Kidney Journal, waren mannen van 20-26 jaar oud. Ze zochten contact met een arts omdat ze zich onnatuurlijk futloos en moe voelden.

De bodybuilders gebruikten allemaal anabole steroïden. Ze injecteerden onder meer nandrolone decanoate en testosterone propionate. Precieze doseringen geven de onderzoekers niet, maar ze zeggen wel dat de mannen zichzelf wekelijks meer dan 400 mg anabolen per week toedienden.

Daarnaast gebruikten de mannen eiwitsupplementen en creatine. Dagelijks consumeerden ze 78-104 gram eiwit. In totaal consumeerden de mannen per kilogram lichaamsgewicht 3.2-4.2 gram eiwit per dag.

Tenslotte slikten de mannen dagelijks 15 gram creatine per dag.

Beschadigde nieren
Toen de onderzoekers het bloed van de mannen analyseerden vonden ze aanwijzingen voor nierbeschadiging. De creatininespiegel van de bodybuilders was te hoog, en hun estimated glomerular filtration rate te laag. De onderzoekers namen biopsies van de nieren van de bodybuilders, en zagen daarin kalkafzettingen en afgestorven weefsel.

Stoppen
De onderzoekers lieten de bodybuilders stoppen met hun suppletie en anabolengebruik. Dat hielp. Na zes maanden was hun nierfunctie weliswaar nog niet normaal, maar wel fors verbeterd.

Normale creatinine-waarden liggen voor mannen tussen de 60 en de 110 micromol per liter.


Bij uitdroging beschadigt combinatie anabolen, creatine en eiwitrijk dieet de nierenEen veelzeggender waarde is de estimated glomerular filtration rate. Hoe lager die is, des te minder bloed kunnen de nieren schoonmaken. De estimated glomerular filtration rate van de bodybuilders was aanvankelijk 2234 milliliter per minuut. Da's zorgwekkend, zie je in de tabel hieronder.


Bij uitdroging beschadigt combinatie anabolen, creatine en eiwitrijk dieet de nierenNadat de bodybuilders 6 maanden geen supplementen en anabolen hadden gebruikt was hun estimated glomerular filtration rate boven de 60 milliliter per minuut.

Mogelijke verklaring
De onderzoekers denken niet dat anabolen, eiwitten en creatine op zichzelf niet de nierschade hebben veroorzaakt. Die nierschade ontstond waarschijnlijk pas door de intense en langdurige hitte van de zomers in Irak, vermoeden ze.

"There is concern that excess dietary protein and creatine that is not accompanied by increased fluid intake may lead to a relative hypovolemia", schrijven de onderzoekers. "The clinical presentation of our three of our patients was in the summer. Iraqi summers are very hot, and by Western standards, the regional gymnasiums are warm and trainee hydration less than optimal."

"We must emphasize that a specific offending agent cannot be identified in this case material, and it may be the combination of excess creatine and protein with steroid injections that compounds risk not incurred with the individual substances."

"Our working hypothesis is that under hydration rather than direct toxicity precipitated the kidney injury."

Bron:
Clin Kidney J (2015) doi: 10.1093/ckj/sfv032.

Meer:
Nieren kapot na 3 maanden N.O.-Xplode (10-9-2013)
Combinatie creatine en eiwitrijk dieet onschadelijk voor nieren (9-6-2013)
Veel anabolengebruikers lopen rond met kapotte nieren (27-11-2009)