Opgeladen: 8-3-2022
Opgeborgen in: Aminozuren, Glycine, Langer leven door suppletie
Translation: Animal study | Combination of glycine and NAC extends maximum lifespan by 40 percent (9-3-2022)

Dierstudie | Combinatie van glycine en NAC verlengt maximale levensduur met 40 procent

GlyNAC is een mengsel van gelijke delen glycine en N-acetylcysteïne [NAC]. Als je mag afgaan op een dierstudie die is verschenen in Nutrients, dan kunnen mensen misschien veertig procent langer leven als ze elke dag een paar gram GlyNAC binnenkrijgen.


Dierstudie | Combinatie van glycine en NAC verlengt maximale levensduur met 40 procent


Studie
Onderzoekers van Baylor College of Medicine in de VS experimenteerde met muizen van 65 weken uit. Als je even doet alsof muizen mensen zijn, dan waren de muizen waarmee de Amerikanen experimenteerden veertigers.

Een deel van de muizen kreeg de rest van hun leven standaardvoer. Dat was de controlegroep.

Het andere deel van de muizen kreeg voer waaraan de onderzoekers een mengsel van gelijke delen glycine en N-acetylcysteïne [NAC] hadden toegevoegd. Als de muizen volwassen mensen waren geweest, dan hadden ze dagelijks ongeveer 2-3 gram van de aminozuurcombinatie geconsumeerd.

De onderzoekers noemen hun combinatie GlyNAC. Ze hebben er recent meerdere studies over gepubliceerd.

GlyNAC is al op de markt.

Resultaten
De muizen in de GlyNAC-groep leefden langer dan de muizen in de controlegroep. Na 121 weken waren alle muizen in de controlegroep overleden. In de GlyNAC-groep waren pas na 169 weken alle proefdieren vertrokken uit het ondermaanse.

Dat betekent dat GlyNAC de maximale life span met maar liefst 40 procent verlengde.


Dierstudie | Combinatie van glycine en NAC verlengt maximale levensduur met 40 procent


Dierstudie | Combinatie van glycine en NAC verlengt maximale levensduur met 40 procent


Hoe GlyNAC de levensduur waarschijnlijk verlengde zie je hierboven. Om te beginnen verhoogde suppletie de concentratie van glutathion [tGSH] en gereduceerd glutathion [rGSH] in de oudere proefdieren [OG]. Dankzij het supplement kwam de concentratie weer op het niveau dat je verwacht bij jonge muizen [Y].

OC = oude proefdieren in de controlegroep.

Glutathion is een molecuul dat ontgiftende enzymen nodig hebben om goed te functioneren. Een belangrijke claim van de onderzoekers is dat GlyNAC werkt doordat het de concentratie glutathion in de cellen verhoogt.

Waarschijnlijk door de verhoging van de concentratie glutathion verminderde de concentratie TBARS in de cellen van de muizen. Dat betekent dat de oxidatieve stress afnam.


Dierstudie | Combinatie van glycine en NAC verlengt maximale levenduur met 40 procent


Dierstudie | Combinatie van glycine en NAC verlengt maximale levenduur met 40 procent


GlyNAC verhoogde daarnaast de activiteit van PGC-1-alfa, een genetische moleculaire schakelaar die cellen dwingt om meer mitochondria aan te maken. Mitochondria zetten voedingsstoffen om in energie.

Tegelijkertijd verhoogt GlyNAC de activiteit van het enzym PINK1. PINK1 ruimt verouderde mitochondria op.

Verouderde mitochondria zijn net zoiets als lekkende kerncentrales die hun tijd hebben gehad. Ze vergiftigen de cellen, en veel energie produceren ze ook niet meer. Tijdens het verouderingsproces neemt het aantal defecte mitochondria in de cellen toe. GlyNAC steekt daar kennelijk een stokje voor.

Patenten
Rajagopal Sekhar, de onderzoeksleider van het team dat de studie heeft gedaan waarmee we je vandaag vervelen, heeft een aantal patenten op zijn naam staan die het gebruik van GlyNAC als glutathionverhoger in een medisch-therapeutische context afdekken. [US20210244696A1.] [US9084760B2.] [WO2021232041A1.]

Bron:
Nutrients. 2022, 14, 1114.

Meer:
Dierstudie: glycine verlengt levensduur (21-6-2019)
Glycine verjongt oude cellen (29-5-2015)
Glycine AKG als longevity-supplement? (31-4-2015)


NAC is een duursportsupplement Sommige sporters worden stukken sneller door NAC Combinatie van selenium en NAC verhoogt testosteronspiegel

NAC is een duursportsupplement
NAC - als antihoestmedicijn te koop in elke drogist - heeft niet alleen een brede antioxidantwerking, maar verbetert ook duurprestaties.

Sommige sporters worden stukken sneller door NAC
Maar bij andere sporters doet NAC helemaal niets, aldus sportwetenschappers van de University of Exeter in Engeland.

Combinatie van selenium en NAC verhoogt testosteronspiegel
Dat ontdekten onderzoekers van de Shahid Beheshti University in Iran door een proef met een kleine vijfhonderd mannen.