Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Testosteron & leefstijl       Aminozuren       Selenium       Testosteronverhogende supplementen    

0 7 - 0 1 - 2 0 0 9

  Combinatie van selenium en NAC verhoogt testosteronspiegel (J Urol. 2008 Dec 15. [Epub ahead of print].)
Een cocktail van forse doses selenium en N-acetyl-cysteïne verhoogt de aanmaak van spermacellen en testosteron. Dat ontdekten onderzoekers van de Shahid Beheshti University in Iran door een proef met een kleine vijfhonderd mannen. In hoeverre de resultaten ook relevant zijn voor weldoorvoede sporters of levensverlengers in het verwende Westen weten we niet.
De mannen wilden graag kinderen krijgen, maar dat lukte ze niet. Artsen hadden al bepaald dat ze te weinig zaadcellen
Combinatie van selenium en NAC verhoogt testosteronspiegel
aanmaakten of zaadcellen van een slechte kwaliteit.
Een half jaar - 26 weken - moesten de mannen dagelijks een supplement slikken. De placebogroep slikte een neppil, de Se-groep slikte dagelijks tweehonderd microgram selenium, de NAC-groep zeshonderd milligram N-acetyl-cysteïne. De Se+NAC-groep slikte beide stoffen.
De suppletie had een positief effect op de hoeveelheid aangemaakt zaad, op de beweeglijkheid van de zaadcellen en het aantal zaadcellen. Dat laatstgenoemde effect zie je in de figuur hieronder.


Combinatie van selenium en NAC verhoogt testosteronspiegel


De suppletie verminderde ook het aantal foute zaadcellen. De orde van grootte van de effecten waren ongeveer even groot. Als je de figuren in het artikel zou verwisselen zouden zelfs de onderzoekers het waarschijnlijk niet opvallen.
De onderzoekers vonden ook een effect op de testosteronspiegel. Na een half jaar suppletie had de placebogroep een spiegel van 17,4 nanomol per liter. Bij de Se- en de NAC-groep steeg die tot 20,1 nanomol per liter, bij de Se+NAC-groep zelfs tot 20,9 nanomol per liter.


Combinatie van selenium en NAC verhoogt testosteronspiegel


De FSH- en LH-spiegel doken juist naar beneden. De hypofyse van de mannen reageerde op de stijging van de testosteronspiegel kennelijk door wat minder hard te werken.
De onderzoekers vermoeden dat de supplementen in de testes een antioxidantwerking hebben. Selenium is nodig voor het ontgiftende enzym glutathionperoxidase, een enzym dat peroxides onschadelijk maakt. NAC is een precursor van het ontgiftende enzym glutathion.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken