0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Voeding voor duursporters       Duurtraining       Duursportsupplementen       Aminozuren    

2 1 - 1 0 - 2 0 1 0

  Sommige sporters worden stukken sneller door N-acetylcysteine (Respir Physiol Neurobiol. 2010 Oct 15. [Epub ahead of print].)

In forse hoeveelheden verlengt het aminozuur N-acetylcysteïne [NAC] [structuurformule hieronder] de tijdsduur dat je intensief lichamelijk actief kunt zijn. Bij sommige sporters, tenminste. Bij andere sporters doet het aminozuur helemaal niets, aldus sportwetenschappers van de University of Exeter in Engeland.

N-Acetylcysteine


N-Acetylcysteine
N-Acetylcysteïne is op de markt als supplement en als medicijn. Bedrijven verkopen N-acetylcysteïne meestal als anti-oxidant. N-Acetylcysteïne is een precursor voor glutathion, een klein eiwit dat ontgiftende enzymen gebruiken als ze schadelijke verbindingen neutraliseren. Makers van OTC-medicijnen als Bisolvon Bisolbruis claimen dat N-acetylcysteïne helpt tegen vastzittende hoest.

Recente studies suggereren dat N-acetylcysteïne de hoeveelheid stikstofmonoxide in de bloedvaten verhoogt. Het aminozuur zou vrije radicalen onschadelijk maken, en zo voorkomen dat die de enzymen deactiveren die NO aanmaken. Meer NO betekent een betere opname van zuurstof door spiercellen, en dus betere duurprestaties. In theorie dan. De onderzoekers wilden weten of dat klopt.

Acht mannelijke amateursporters kregen gedurende een kwartier per infuus 2.5 gram N-acetylcysteïne. Daarna moesten ze fietsen, en een protocol volgen dat uittestte hoe lang de sporters een inspanning van 80 procent van hun maximale zuurstofopname konden volhouden. Tijdens de test, die een uur en een kwartier duurde, kregen de proefpersonen met een infuus nog eens 2 gram N-acetylcysteïne. Dat was genoeg om de hoeveelheid free sulfhydryl groups - zeg maar: N-acetylcysteïne - op peil te houden, zie je hieronder.


Sommige sporters worden stukken sneller door N-acetylcysteine

Sommige sporters worden stukken sneller door N-acetylcysteine


Hierboven zie je de tijd dat de proefpersonen hun intensieve inspanning konden volhouden, vergeleken met de tijd die de proefpersonen neerzetten toen ze een placebo [PLA] kregen. Grosso modo had het aminozuur een statistisch insignificant effect: het verhoogde de tijd met 13 procent.

Maar als de onderzoekers per individu kijken, dan zien ze dat bij de helft van hun proefpersonen N-acetylcysteïne de tijd vermindert met 4-14 procent, en in de andere helft verhoogt met 24-69 procent. De meeste sporters hebben dus helemaal niets of bijna niets aan aan N-acetylcysteïne - maar er zijn er ook een paar bij wie het aminozuur net zo goed werkt als het illegale spul.

Het mechanisme waarlangs N-acetylcysteïne werkt is de onderzoekers niet duidelijk. Ze kunnen echter wel achterhalen dat het aminozuur niks doet met NO, en ook niet met de zuurstofopname.

Twee jaar geleden meldden Iraanse onderzoekers dat N-acetylcysteïne samen met selenium de testosteronspiegel verhoogt.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken