Opgeladen: 14-8-2018
Opgeborgen in: Chlorogenic acid, Langer leven & suppletie, Insuline & glucose
Translation: Coffee ingredient chlorogenic acid blocks insulin's pro-aging effect (15-8-2018)

Stof in koffie remt verouderende werking insuline

Stof in koffie vermindert verouderende werking van insuline
Koffiedrinkers leven een beetje langer dan mensen die geen koffie drinken. Dat zou best wel eens te maken kunnen hebben met het koffiebestanddeel chlorogenic acid. Koffiedrinkers krijgen de stof met honderden milligrammen per kop binnen. Volgens een Chinese dierstudie vermindert chlorogenic acid de verouderende prikkel van insuline.

Studie
Chinese chemici, verbonden aan het Kunming Institute of Botany, experimenteerden met het wormpje Caenorhabditis elegans. Ze stopten verschillende concentraties chlorogenic acid in de voedingsbodem van de diertjes.

Resultaten
Suppletie met chlorogenic acid verlengde de levensduur van de wormpjes. Opmerkelijk is dat de laagste dosering - 50 micromol - het beste leek te werken. 'Meer' is in dit geval dus niet synoniem met 'beter'.


Stof in koffie vermindert verouderende werking van insuline


Stof in koffie vermindert verouderende werking van insulineBij een voor aaltjes dodelijke temperatuur van 35 graden Celsius vertraagde chlorogenic acid het sterven van de diertjes. Dat impliceert dat chlorogenic acid wellicht ook beschermt tegen fysiologische stress, zoals de activiteit van vrije radicalen.

Linksonder zie je dat chlorogenic acid de werking van het door insuline geactiveerde AKT-molecuul afremde. Rechtsonder zie je dat de levensverlengende werking van chlorogenic acid niet aanwezig was bij een aaltjesvariant met een afwijkend daf-16-gen.


Stof in koffie vermindert verouderende werking van insulineWe zullen je een lang verhaal besparen, maar dat impliceert dat chlorogenic acid werkt doordat het de verouderende prikkel van insuline afzwakt. Je vraagt je af wat er gebeurt als je chlorogenic acid combineert met glucosamine.

Conclusie
"We found that chlorogenic acid, consistent with its effect on agerelated disease, could extend the lifespan of Caenorhabditis elegans via insulin/ insulin-like signaling pathway", resumeren de onderzoekers.

"Given the wide usage and the beneficial effect of chlorogenic acid for human health, the lifespan extension effect of chlorogenic acid in mammals, including humans, is worth to be further investigated. Our findings may serve as a starting point for developing the possibility of nutraceutical or pharmaceutical interventions in the aging process."

Bron:
J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2017 Apr 1;72(4):464-72.

Meer:
Langer leven door gember (15-7-2018)
Langer leven dankzij omega-3-vetzuren (3-1-2018)
De levensverlengende eigenschappen van vitamine B5 (13-10-2017)


Chlorogenic acid jaagt glucose de spiercellen in

Als je meer dan vijf koppen koffie per dag drinkt leef je langer

Koffie is gezond, cafeine niet

Chlorogenic acid jaagt glucose de spiercellen in
Geknipt voor gebruik in bodybuilding-, afslank- en duursportsupplementen, suggereert deze studie van de National University of Singapore.

Als je meer dan vijf koppen koffie per dag drinkt leef je langer
En laat dat spul nou bommetjevol chlorogenic acid zitten...

Koffie is gezond, cafeïne niet
Meer koffie, minder veroudering op celmoleculair niveau. Epidemiologische telomeerstudie.