Opgeladen: 18-9-2018
Opgeborgen in: Cafeïne
Translation: Caffeine chewing gum works twice as fast as caffeine in pills or capsules (19-9-2018)

Cafeïnekauwgum werkt twee keer sneller dan cafeïne in pillen of capsules

Cafeinekauwgum werkt twee keer sneller dan cafeine in pillen of capsules
Als je op hele korte termijn alerter, energieker en minder slaperig wilt zijn, dan is kauwgum met cafeïne effectiever dan cafeïne in pilvorm. Als je cafeïne als kauwgum toedient, piekt de concentratie in het bloed al binnen 25 minuten. Neem je cafeïne in pil- of capsulevorm, dan duurt dat twee keer zo lang.

Studie
In 2002 publiceerden onderzoekers van het Amerikaanse leger een experiment in de International Journal of Pharmaceutics waarin ze 12 gezonde jonge mannen 200 milligram cafeïne gaven in de vorm van een capsule. Een andere groep, die ook 12 gezonde jonge mannen bestond, kreeg 200 milligram cafeïne in de vorm van kauwgum. De mannen moesten 5 minuten op hun kauwgum kauwen.


Cafeinekauwgum werkt twee keer sneller dan cafeine in pillen of capsulesGedurende de eerste 29 uur na inname monitorden de onderzoekers de concentratie cafeïne in de bloedbaan van de mannen.

De kauwgum die de onderzoekers gebruikten heette Stay Alert. Dat product is nog steeds op de markt, maar heeft wel een naamswijziging ondergaan. Nu heet hij Military Energy Gum.

Resultaten
Als je het bekijkt op een termijn van 29 uur, dan zijn capsules iets zuinigere leveranciers van cafeïne dan kauwgum. De cafeïne die je binnenkrijgt via kauwgum verdwijnt sneller uit het bloed.


Cafeinekauwgum werkt twee keer sneller dan cafeine in pillen of capsules


Cafeinekauwgum werkt twee keer sneller dan cafeine in pillen of capsulesAls je specifiek kijkt naar de eerste anderhalf uur na het moment dat de proefpersonen de capsules of de kauwgum in hun mond stopten, dan zie je dat de cafeïne uit de kauwgum sneller in het bloed kwam dan de cafeïne uit de capsule. Toegediend als kauwgum piekt de cafeïnespiegel al na 25 minuten. Bij de toediening als capsule gebeurt dat pas na een uur.

Conclusie
"The results suggest that the rate of drug absorption from the gum formulation was significantly faster and may indicate absorption via the buccal mucosa", vatten de onderzoekers samen.

"These findings suggest that there may be an earlier onset of pharmacological effects of caffeine delivered as the gum formulation, which is advantageous in situations where the rapid reversal of alertness and performance deficits resulting from sleep loss is desirable."

Bron:
Int J Pharm. 2002 Mar 2;234(1-2):159-67.

Meer:
Als afslankmiddel werkt cafeïne beter in combinatie met leucine (24-12-2016)
Cafeïne innemen tijdens je training? Werkt! (22-11-2016)
Elke dag een beetje cafeïne vermindert de kans op dementie met een kwart (11-10-2016)


Beetje cafeine maakt pre-workoutshake effectiever

Versterkt een paar honderd milligram cafeine de anabole werking van oxandrolone?

Ornithine versterkt mentale werking cafeine

Beetje cafeïne maakt pre-workoutshake effectiever
Als je voor, tijdens of na je workout je spiercellen voorziet voldoende aminozuren, dan bouw je sneller kracht en spiermassa op. Je kunt je pre- en post-workout-voeding nog effectiever maken als je daarbij ook een beetje cafeïne gebruikt.

Versterkt een paar honderd milligram cafeïne de anabole werking van oxandrolone?
Stel: je bent een hele voorzichtige gebruiker van anabole steroïden. Je neemt af-en-toe een kuurtje met uitsluitend oxandrolone, en daar wil je het bij laten. Dan is dit onderzoek misschien interessant voor je.

Ornithine versterkt mentale werking cafeïne
Volgens dit Japanse onderzoek versterkt ornithine niet alleen de gewenste mentale effecten van cafeïne, maar zorgt het aminozuur er ook voor dat die effecten langer aanhouden.