Opgeladen: 11-7-2022
Opgeborgen in: Bonen, Kanker voorkomen & overleven, Prostaatkanker
Translation: Reduction of prostate cancer risk by a few tablespoons of beans a day (12-7-2022)

Forse reductie kans prostaatkanker door een paar eetlepels bonen per dag

Mannen die dagelijks gemiddeld drie grote eetlepels met erwten, kidneybonen of een andere peulvrucht eten, halveren hun kans op prostaatkanker zo ongeveer. Dat suggereert een epidemiologische studie die is verschenen in de British Journal of Nutrition.


Reductie kans prostaatkanker door een paar eetlepels bonen per dagStudie
Abou Diallo, een onderzoeker van het Franse SERM, volgde tussen 1994 en 2007 een groep van 3313 mannen. De mannen waren, toen de studie begon, vrij van kanker. Diallo kende het dieet van de mannen en verdeelde de mannen over drie even grote groepen [tertiles] aan de hand van hun innamen van onder meer groenten, fruit en bonen. Vervolgens hield hij bij wie van hen prostaatkanker kregen. En wie niet.

Resultaten
Diallo vond geen beschermende werking van fruit en groenten. Er was weliswaar een tendens dat mannen minder vaak prostaatkanker kregen naarmate ze meer fruit en groenten consumeerden, maar van significante associaties was geen sprake.

Wel bleek een hoge inname van erwten en andere peulen de kans op prostaatkanker te verminderen. Het aantal mannen dat in deze studie prostaatkanker kreeg was gering, maar het verband tussen de inname van peulvruchten en prostaatkanker was desondanks statistisch significant.

Mannen die gemiddeld meer dan 26.5 gram peulvruchten per dag aten, hadden 47 procent minder kans op prostaatkanker dan mannen met een geringere inname.

Klik op de tabel en figuur hieronder voor een grotere versie.


Reductie kans prostaatkanker door een paar eetlepels bonen per dag
Reductie kans prostaatkanker door een paar eetlepels bonen per dagOnderzoekstechnische details over de correctie van de gegevens vind je hier.

Mechanisme
Diallo oppert verschillende mechanismes die kunnen verklaren hoe peulvruchten misschien de kans op prostaatkanker zouden kunnen reduceren. Misschien saboteren de kleine hoeveelheden fyto-oestrogenen in bonen de hormonen die prostaatkankercellen laten groeien, schrijft hij.

De sterkste fyto-oestrogenen in onze voeding zitten in soja. Toen Diallo het effect van sojaconsumptie wegpoetste, beschermden peulvruchten nog steeds. Dat is dus niet de volledige verklaring.

Een andere mogelijkheid is dat de vezels in bonen, die de opname van koolhydraten vertragen, het effect veroorzaken. Sommige tumortypes groeien sneller bij een hoge glucosespiegel. Voor tachtig procent van de prostaatkankertumoren is dat overigens niet het geval.

Conclusie
"Our results suggest an inverse association between legume intake and prostate cancer risk, supported by mechanistic plausibility", schrijft Diallo.

"As very few prospective studies have been published on the topic, these results should be confirmed by large-scale observational and intervention studies."

Bron:
Br J Nutr. 2016 May;115(9):1579-85.

Meer:
Dieet met veel bonen, gefermenteerde zuivel, fruit, koffie, noten en zeewier vertraagt veroudering (13-9-2016)
Eet veel bonen, noten en vis en mijd frisdrank, dan leef je langer (22-4-2016)
Eet meer bonen en leef langer (11-4-2011)


Slapen met lichten aan vergroot kans prostaatkanker Eet paddenstoelen en verminder je kans op prostaatkanker Niet alleen tomaten, ook wortels beschermen tegen prostaatkanker

Slapen met lichten aan vergroot kans prostaatkanker
Mannen die slapen in een donkere slaapkamer hebben minder kans op prostaatkanker dan mannen die slapen met de lichten aan.

Eet paddenstoelen en verminder je kans op prostaatkanker
Mannen die minstens 3 keer per week paddenstoelen eten, reduceren hun kans op prostaatkanker met 17 procent.

Niet alleen tomaten, ook wortels beschermen tegen prostaatkanker
Dat mannen die een paar keer per week tomatenpuree, -saus of -sap consumeren hun kans op prostaatkanker een beetje verminderen is oud nieuws.