Opgepoetst: 4-8-2022
Opgeladen: 18-4-2013
Opgeborgen in: Aminozuren, Bèta-alanine
Translation: Beta-alanine works better if you take it with meals (21-5-2013)

Bèta-alanine werkt beter als je het inneemt tijdens de maaltijd

Sporters hebben meer baat bij suppletie met bèta-alanine als ze het aminozuur innemen tijdens de maaltijd. Sportwetenschappers van Ghent University in België ontdekten dat bij inname van bèta-alanine tijdens de maaltijd de concentratie carnosine in de spieren sneller toeneemt dan bij inname tussen de maaltijden door.


Beta-alanine werkt beter als je het inneemt tijdens de maaltijd


Carnosine & bèta-alanine
In de spieren neutraliseert het dipeptide carnosine de zuren die ontstaan tijdens intensieve inspanning. Hoe meer carnosine er in je spiercellen zit, hoe langer kun je die inspanningen volhouden. Dat is interessant voor sporters.

Het lichaam maakt carnosine door de aminozuren histidine en bèta-alanine aan elkaar vast te plakken. Histidine heeft het lichaam volop, maar bèta-alanine niet. Daarom is suppletie met bèta-alanine een goede strategie om de carnosinespiegel in de spiercellen op te voeren.


Beta-alanine werkt beter als je het inneemt tijdens de maaltijd


Opname van bèta-alanine
Spiercellen nemen creatine en L-carnitine beter op als je die stoffen binnenkrijgt met voedingsmiddelen. Na een maaltijd stijgt de concentratie glucose, insuline en aminozuren in het bloed. Je spiercellen nemen die stoffen op en activeren anabole processen. Als dat de opname van creatine en L-carnitine ten goede komt, geldt dat dan ook voor bèta-alanine? Die vraag wilden de Belgen beantwoorden.

Studie
Gedurende 46 dagen gaven de Belgen 3 groepen proefpersonen elke dag 3.2 gram bèta-alanine. De ene groep slikte de bèta-alanine op vier momenten tussen de maaltijden door [PBA], de andere nam zijn bèta-alanine op drie momenten van de dag tijdens de maaltijden [PBA+Meal]. Een derde groep gebruikte een slow release supplement met bèta-alanine, en slikte dat 30 minuten voor de maaltijd.

Resultaten
Voordat de suppletie begon en nadat de suppletieperiode was afgelopen bepaalden de Belgen de concentratie carnosine in de gastrocnemius en de soleus van de proefpersonen. Inname van bèta-alanine tijdens de maaltijd zorgde voor een sterkere verhoging van de concentratie carnosine in de spieren.

Slikten de proefpersonen hun bèta-alanine tussen de maaltijden door, dan steeg de hoeveelheid carnosine in de spieren met 40 procent. Slikten ze het aminozuur tijdens de maaltijden, dan steeg de hoeveelheid carnosine met 57 procent.

De opname van de slow release versie van bèta-alanine een half uur voor de maaltijd verliep net zo goed als die van gewone bèta-alanine tijdens de maaltijd.


Beta-Alanine werkt beter als je het inneemt tijdens de maaltijd


Beta-Alanine werkt beter als je het inneemt tijdens de maaltijd


Na het slikken van bèta-alanine stijgt de concentratie bèta-alanine in het bloed. Als die piek samenvalt met een verhoogde insulinespiegel, dan nemen de spiercellen het aminozuur kennelijk beter op.

Vragen
Enkele procenten van de bèta-alanine die je slikt raak je via de urine weer kwijt. In de spieren komt ook maar een klein deel terecht. Waar blijft de rest?

"We suggest that beta-alanine oxidation could be an important metabolic fate of chronically ingested beta-alanine, possibly in skeletal muscle, but likely in other organs such as liver, kidney and brain", schrijven de Belgen. "However, it is not excluded that other metabolic pathways are involved as well."

Bron:
Med Sci Sports Exerc. 2013 Aug;45(8):1478-85.

Meer:
Wanneer heb je iets aan bèta-alanine? (22-2-2012)
Combinatie creatine en bèta-alanine vergroot uithoudingsvermogen (15-1-2012)
Bèta-alanine verbetert uithoudingsvermogen in zestigplussers (23-12-2011)


Supplement met vitamine D werkt beter bij grote maaltijd Waarom je visoliecapsules beter bij de maaltijd kunt innemen Leucine geeft maaltijd na krachttraining 16 procent meer anabole werking

Supplement met vitamine D werkt beter bij grote maaltijd
Je haalt waarschijnlijk het meeste uit je supplementen met vitamine D als je die inneemt tijdens de grootste maaltijd van de dag.

Waarom je visoliecapsules beter bij de maaltijd kunt innemen
Daardoor neemt het lichaam de vetzuren in je supplement beter op.

Leucine geeft maaltijd na krachttraining 16 procent meer anabole werking
Een shake met wei-eiwit en simpele koolhydraten bouwt na een krachttraining meer spiereiwit op als je er het vrije aminozuur leucine bijdoet.