Opgeladen: 23-12-2011
Opgepoetst: 23-10-2015
Opgeborgen in: Aminozuren, Bèta-Alanine
Translation: Beta-alanine improves stamina in over-sixties (23-1-2012

Bèta-Alanine verbetert uithoudingsvermogen in zestigplussers

Bèta-Alanine is niet alleen interessant voor gezonde sporters die beter willen trainen. Bèta-Alanine is ook interessant voor ouderen die fit willen blijven, ontdekten bewegingswetenschappers van de University of Sao Paulo.

Studie
De onderzoekers publiceerden een experiment in Amino Acids waaraan 18 ouderen van 60-80 jaar meewerkten. Zes van hen kregen 12 weken achtereen dagelijks een placebo, de overige twaalf slikten elke dag 3.2 gr bèta-alanine.

Het gebruikte preparaat was Carnosyn van het Amerikaanse Natural Alternatives International, dat het onderzoek deels betaalde. De ouderen slikten de ene helft van hun dagelijkse dosis na de lunch, en de andere helft na het avondeten.

Na 12 weken suppletie bepaalden de onderzoekers de concentratie carnosine in de spieren van hun proefpersonen. Carnosine is een dipeptide dat spiercellen in staat stelt langer samen te trekken. Het is een buffer die waterstof-ionen, die vrijkomen bij inspanning, neutraliseert. Spiercellen maken carnosine van bèta-alanine en het aminozuur L-histidine. Het lichaam bulkt van de L-histidine, maar heeft maar een beperkte hoeveelheid bèta-alanine tot zijn beschikking. Da's de ratio achter suppletie met bèta-alanine.

Resultaten
Suppletie met bèta-alanine verhoogt de aanmaak van carnosine met 60-80 procent - in jongvolwassenen. [Amino Acids. 2006 May;30(3):279-89.] En ook in ouderen, ontdekten de Brazilianen.


Bèta-alanine verbetert uithoudingsvermogen in zestigplussers


Bèta-alanine verbetert uithoudingsvermogen in zestigplussers


Voor de suppletieperiode begon en daarna onderwierpen de onderzoekers de proefpersonen aan twee inspanningstests. De eerste hield in dat de ouderen op een redelijk tempo zo lang mogelijk moesten lopen op een treadmill [TLIM]. De onderzoekers zagen dat de ouderen in de bèta-alaninegroep beter waren gaan presteren. Hoe meer de concentratie carnosine in hun spieren was toegenomen, des te langer hielden ze hun inspanning vol.

De onderzoekers lieten de ouderen ook lopen op een treadmill die telkens een beetje harder ging draaien [TTE]. Ook in die test boekte de bèta-alaninegroep vorderingen. Weer gingen de ouderen meer vooruit naarmate de concentratie carnosine in hun spieren meer was toegenomen.

Conclusie
"Benefits in maintaining a high muscle carnosine content may be both immediate and long-term, if this encourages subjects to maintain a more active life", concluderen de onderzoekers. "Beta-alanine supplementation possibly represents one of the few evidenced-based dietary interventions which may help delay the decline in muscle function with ageing."

Bron:
Amino Acids. 2012 Jul;43(1):49-56.

Meer:
Langzame bèta-alanine: geen speldenprikken en nog effectiever ook (21-12-2011)
Nadat je bent gestopt met slikken is bèta-alanine nog wekenlang werkzaam (13-9-2011)
Ook een beetje bèta-alanine is effectief (11-9-2011)


Hersenspoeling maakt ouderen fitter
Hersenspoeling van het goede soort. Uiteraard.

Ouderen worden fitter door Cordyceps sinensis
In een humane studie.

Omega-3-vetzuren remmen achteruitgang lichamelijke prestaties door veroudering
Epidemiologie.