Opgeladen: 22-9-2022
Opgeborgen in: Bessen, Hart & bloedvaten
Translation: Berries inhibit arteriosclerosis (23-9-2022)

Bessen voor bloedvaten

Aderverkalking, bloedvatvernauwing of arteriosclerose zijn verschillende namen voor hetzelfde ding: een vaatziekte waarbij cruciale bloedvaten geleidelijk minder soepel worden en minder bloed kunnen transporteren en de kans op infarcten en beroertes groter wordt. Volgens een Noorse experimentele studie verloopt dit proces langzamer als je meer bessen en ander gekleurd fruit gaat eten.


Bessen voor bloedvaten


Studie
In 2009 publiceerden cardiologen van Ulleval University Hospital in Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases een trial waaraan 464 mannen als proefpersoon hadden meegewerkt. Een deel van de mannen kreeg in de periode 1997-1999 advies over een gezonde voeding, [Intervention] een ander deel niet. [Control]

Dat advies hield onder meer in dat de proefpersonen hun inname van vers fruit en verse groenten verhoogden. Dat gold met name voor bontgekleurde groenten- en fruitsoorten, en dan vooral voor rode en blauwe bessen.


Bessen voor bloedvaten


Met scans bepaalden de onderzoekers in welke mate gedurende de drie jaar de bloedvaatwanden - van de carotiden, om precies te zijn - van de mannen nauwer werden. Ze bepaalden ook het effect van de voedingsvoorlichting door het voedingspatroon van de studiedeelnemers in kaart te brengen.

Resultaten
Het belangrijkste effect van de informatie over gezonde voeding was dat de mannen meer fruit, bessen en groenten waren gaan eten. Daardoor nam hun inname van folaat, provitamine A en vitamine C toe.


Bessen voor bloedvaten


In zowel de groep die voedingsinformatie had gekregen als de controlegroep was de conditie van de vaatwanden verslechterd. De vaatwanden van de carotiden waren dikker geworden. Maar de mate waarin dit was gebeurd, was bij de mannen die meer bessen waren gaan eten tientallen procenten minder dan bij de mannen die hun voedingspatroon niet hadden veranderd.


Bessen voor bloedvaten


Bessen voor bloedvaten


Toen de onderzoekers probeerden statistische verbanden te vinden tussen bestanddelen van de voeding van de mannen en de veranderingen van de vaatwanden, ontdekten ze dat vitamine C een factor was. Hoe meer de inname van vitamine C was toegenomen, hoe minder de vaatwandconditie was verslechterd.

Conclusie
Uitgedrukt in milligrammen was de toename van de inname van vitamine C echter te klein om veel effect te sorteren, vermoeden de Noren.

"It is likely that vitamin C is a marker of increased fruit, berries and vegetables, foods that may influence atherosclerosis by a number of mechanisms", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2009 Jan;19(1):8-14.

Meer:
Meer bessen, minder cholesterol (9-3-2022)
Schaaltje bosbessen beschermt tegen hartinfarct (28-6-2019)
Aroniabessensap remt veroudering van hart en bloedvaten (25-3-2016)
Door cranberries vist lever meer cholesterol uit je bloed (1-12-2008)


Deze twee groentensoorten zijn (nog) beter voor je bloedvaten

Door remmen van ontstekingen zijn noten goed voor hart en bloedvaten

Hoe soepeler je bloedvaten, hoe sterker je spieren

Deze twee groentensoorten zijn (nog) beter voor je bloedvaten
Groenten zijn natuurlijk gezond voor je bloedvaten, maar de ene groente is de andere niet.

Door remmen van ontstekingen zijn noten goed voor hart en bloedvaten
Dat komt omdat noten een positief effect op de cholesterolhuishouding hebben, wisten we al. Maar dit is nieuw.

Hoe soepeler je bloedvaten, hoe sterker je spieren
Hoe soepeler en gezonder je bloedvaten zijn, hoe sterker zijn je spieren.