Opgeladen: 17-5-2022
Opgeborgen in: Rugklachten, Pijn
Translation: Is Basica a supplement against lower back pain? (18-5-2022)

Is Basica een supplement tegen lage rugpijn?

Heel misschien kan suppletie met mineralen als magnesiumcitraat, kaliumcitraat en calciumcitraat rugklachten verlichten. We formuleren het voorzichtig, en als je weet op wat voor onderzoek we ons in dit bericht baseren, dan begrijp je waarom.


Is Basica een supplement tegen lage rugpijn?Studie
De Duitse hoogleraar Juergen Vormann, verbonden aan het Institut fuer Praevention und Ernaehrung, gaf 82 mensen van 20-75 jaar gedurende 4 weken elke dag een supplement dat in Duitsland op de markt is als Basica. [basica.com] Alle proefpersonen hadden lage rugpijn.

Basica is een poeder met mineralen. De proefpersonen losten het op in water, melk, yoghurt of thee en dronken het vervolgens op. Vormann gebruikte geen controlegroep.

Het poeder leverde per portie 405 milligram calciumcitraat, 219 milligram kaliumcitraat, 375 milligram natriumcitraat en 20 milligram magnesiumcitraat. Daarnaast bevatte het poeder kleine hoeveelheden van onder meer ijzer-, mangaan-, koper-, vanadium-, cobalt- en nikkellactaat.

Basica
De filosofie achter Basica-supplementen is dat lichaamscellen optimaal functioneren onder licht-basische condities. Door de industrialisering van onze voeding krijgen we veel voedingsstoffen waardoor het lichaam meer moeite heeft die condities te handhaven. Als gevolg daarvan neemt de kans op ziekten en aandoeningen toe.

Suppletie met 'basisch-vormende mineralen' zou die balans helpen herstellen.


Is Basica een supplement tegen lage rugpijn?Resultaten
Suppletie met Basica verminderde de rugpijn met 49 procent, zie je linksonder.

Rechtsonder zie je het effect op de lage rugpijn op individueel niveau. Er waren slechts enkelingen bij wie de pijnklachten tijdens de suppletieperiode toenamen. Bij de overweldigende meerderheid gebeurde het tegenovergestelde.


Is Basica een supplement tegen lage rugpijn?Is Basica een supplement tegen lage rugpijn?Het merkwaardige was dat het gebruik van het supplement niet leidde tot een toename van de concentratie van kalium, magnesium, natrium, calcium en fosfor bij de proefpersonen. Toen de onderzoekers keken naar de intra-cellulaire concentratie van diezelfde mineralen, zagen ze dat de concentratie magnesium in de cellen met 11 procent toenam.

Conclusie
"The results of this open study show that a disturbed acid-base balance may contribute to the symptoms of low back pain", resumeren Vormann en zijn collega's.

"The simple and safe addition of an alkaline multimineral preparate was able to reduce the pain symptoms in these patients with chronic low back pain significantly."

Bron:
J Trace Elem Med Biol. 2001;15(2-3):179-83.

Meer:
Visolie tegen rugklachten? (2-1-2020)
Q10 beschermt kraakbeen in de rug misschien tegen slijtage (17-8-2018)
Resveratrol laat tussenwervelschijven groeien (10-12-2008)


Powerliften maakt je spieren sterker - maar niet de spieren in je onderrug

Minitraining met 1 set hyper-extensions per week helpt tegen rugklachten

Waarom je de hyperextension in je workouts moet opnemen

Powerliften maakt je spieren sterker - maar niet de spieren in je onderrug
Powerlifters squatten en deadliften met flinke gewichten, maar de spieren in hun onderrug worden daar niet wijzer van.

Minitraining met 1 set hyper-extensions per week helpt tegen rugklachten
Als je last hebt van lage rugklachten, dan kun je daar met een piepklein beetje krachttraining iets aan doen.

Waarom je de hyperextension in je workouts moet opnemen
De hyperextension heeft in de meeste gyms een beetje een therapeutisch imago. Als je deze oefening doet, dan komt dat omdat je fysiotherapeut je dat heeft geadviseerd.